Nekünk nem térkép e táj…

Fotókiállítás Győr 1944-45. évi bombázásairól

Az amerikai hadsereg levéltárában csupán néhány soros feljegyzések találhatók a Győr ellen 1944. április 13-án végrehajtott légitámadásról. Ezek szerint a 15. hadászati légi egység B 17-es bombázói a győri repülőgépgyár és a pályaudvar ellen folytattak eredményes légicsapást. Nekünk, itt élőknek azonban nem térkép e táj. Mi telibe talált óvóhelyekről, kettétört életekről, azonosíthatatlan holtakról, gyászoló anyákról, csonkává vált családokról, porig rombolt házakról, megsemmisült gyárakról, rommá lett templomról beszélünk.

Még itt vannak közöttünk néhányan a túlélők közül, de a fiatalabb – szerencsésebb – generációknak a szörnyű emlék és az újjáépítés nehéz munkája helyett csupán a megemlékezés kegyeletteljes feladata marad.

A győriek nem feledkeznek meg a második világháborús pusztításokról, s azok közül is a legsúlyosabbról, a Gyárvárost érő bombázásról. Mint minden évben, idén is sor került megemlékezésekre. A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Háza és a Gyárvárosiak Baráti Köre szervezésében április 13-án összejövetelt tartottak a Gyárvárosi Közösségi Házban. A rövid köszöntőt követően Nagy István fényképész, helytörténet kutató idézte fel a vészterhes napok emlékét: az 1944. április 13-i, mintegy 15 perces támadás során 350-380 tonna bomba hullt a városra, csaknem hatszáz ember vesztette életét, megsemmisült a vagongyár kb. 60 százaléka, súlyos károkat szenvedett a reptér, a környékbeli textil- és egyéb üzemek, az 1929-ben felszentelt templom. Megsemmisült számtalan lakóház, találatok érték a Belvárost és Pataházát is, a megsérült töltést szerencsére sikerült helyreállítani, így legalább az áradást sikerült meggátolni.

Nagy István hosszú ideje foglalkozik a második világháború győri történetével: forrásokat tanulmányozott, visszaemlékezéseket jegyzett le, könyvet írt, és ami igen fontos, relikviákat gyűjtött. Magángyűjteményében korabeli, forrásértékű fényképfelvételek sokasága található meg. Ezekből állított össze most egy kisebb kiállításra való anyagot, amit a nagyközönség is láthat.

A megemlékezést követően elhangzott Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeménye, majd néhány személyes hozzászólás, ezután pedig mód nyílt a kiállítás megtekintésére.

A fotók április 20-ig láthatók a Gyárvári Közösségi Házban (Győr, Külső-Árpád u. 6-8.) nyitvatartási idejében. További információk: 96/314-045.

Berente Erika

2016.04.14