Hapcikirály a Vaskakas Bábszínházban


Lázár Ervin Hapcikirály című meséjét tűzte műsorára a győri Vaskakas Bábszínház. A tüneményes mese a nagy királyról, sőt a legnagyobb királyról szól, aki soha semmitől, de igazán semmitől sem fél, csak a tüsszentéstől, a csúnya, alattomos náthától. Így, ha a hatalmas király földjén bárki tüsszenteni merészel, a poroszlók azonnal kitessékelik az országból.

Hapcikirály birodalmából lassan elfogynak az alattvalók. Kivágnak minden fát, növényt, melyek orrfacsarást okozhatnak. Na de egyszer nagy baj történik ám: a hatalmas király tüsszent, megfázik, jöhetnek a felcserek, orvosok, javasasszonyok (bár egyre kevesebb van belőlük), a nátha azonban nem múlik. Hiába mondogatja az udvari bolond, hogy egy nátha nem nagy dolog, ő csak egy bolond, ugyebár. Miután minden gyógymód hatástalan marad – csodák csodájára mégis a bolond józan tanácsára hallgatva – a király összehívja népét, és királyi nátháját rátüsszenti az emberekre.

Attól a pillanattól kezdve aztán mindenkinek szabad a tüsszögés, sőt, nem is szabad, hanem kötelező! Mindenki boldogan tüsszenthet ezentúl, akár kell, akár nem, csak a bolond nem akar tüsszögni, de miután királya ráparancsol, ő is tüsszögni kezd, különösen, ha poroszlót lát, közben pedig azt gondolja magában: „Micsoda bolond országban élünk!”. De hát neki könnyű, ő csak bolond, mit szóljanak azonban a többiek? Ezzel a gondolattal fejeződik be a mese, és bizony sokszor, sok ember felteheti magának ugyanezt a kérdést…

 a kapcsolódó Youtube videó lejátszásaA kapcsolódó Youtube videó lejátszása.

A Hapcikirály történetből zenés mesejáték készült Tasnádi István átdolgozásában, Fige Attila rendezésében, amely egyszerre szól gyermekeknek és felnőtteknek. A mese és a történet lényege: amit ma szabad, az holnap tilos, ami ma tilos, az holnap szabad, és mindez törvényileg szabályozva, egyértelműen a felnőttek számára nyer csak értelmet. A Vaskakas Bábszínház előadását nagyon élveztem. Szúkenyik Tamás Hapcikirályként fantasztikus volt, György Zoltán Dávid az udvari bolond szerepében felülmúlhatatlan. A poroszlókat Vitányi-Juhász István és Bora Levente, míg az udvaroncokat Gergely Rozália, Rab Viki és Kocsis Anna alakítják. Mellettük láthatjuk még Ujvári Jankát vajákosasszonyként és Ragán Editet főorvosasszonyként. Mindannyian maximális teljesítményt nyújtottak!

A zene, a koreográfia és a tervezés Kiss Erzsi, Fejes Kitty és Michac Gábor munkáját dicséri. Az egész darab, így, ahogyan van, nagyszerű: hihetetlenül humoros, mókás, dinamikus, melyet a gyermekek és felnőttek egyaránt nagyon élvezhetnek. Így összességében szerencsésen elmondható, hogy a Vaskakas Bábszínház Hapcikirálya bátran ajánlható mindenkinek, hiszen egyáltalán nem egy eltüsszentett birodalomról van szó.

Molnár Zoltánné
Fotók: Gyenese Péter


2014.10.09