834

A Kontraszt Fotográfiai Társaság első külföldi kiállítása


A közelmúltban, 2013 tavaszán alakult győri székhelyű Kontraszt Fotográfiai Társaság új színfoltot vitt a Magyarországon működő fotóművészeti alkotóközösségek palettájára. A megalakuláskor célul tűzték ki, hogy a fotóművészetet a lehető legmagasabb színvonalon művelő alkotóközösség szeretnének lenni az országban.

Ezt sikerrel is bizonyították a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szalonján és az 1978-ban alapított Pannónia Fotóművészeti Fórum biennáléján elért eredményeikkel. Több díjat is nyertek ezeken a rendezvényeken. A közösség célja, hogy az egyéni alkotók sokszínűségét megtartva egységesen magas színvonalon alkotó közösség legyenek, amely alkotásaiban sikerrel alkalmazza a vizuális kultúra változatos formanyelvét.

A tagok, jelenleg tízen, a fényképezés széles palettáján alkotnak, vannak köztük több évtizedes tapasztalattal rendelkezők és az alkotói pályájuk kezdetén tartók. Egy közös bennük, hogy életüket és munkásságukat a fotóművészet magas szintű alkotói folyamatainak szolgálatába állították. Többek munkásságát a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de L’art Photographique – FIAP) a szövetség művésze (AFIAP) és a szövetség kiválósága (EFIAP) elismerő címmel tüntette ki.

A tagok sokszínűsége lehetőséget teremt számukra, hogy egy-egy témát, problémát felvetve alkotóműhelyként keressenek rá választ a fotográfia különféle lehetőségeinek felhasználásával. Az így született alkotásaikat az eltelt időben tárlatokon is bemutatták a nagyközönségnek Győrben, a székhelyükön, valamint az ország különböző városaiban is. A tervek szerint igyekeznek minél szélesebb körben megjelenni a nemzetközi fotóművészet vérkeringésében is. Erre most került sor: Szlovákiában, Galántán a Városházán nyílik meg a tárlatuk március 23-án 17 órakor és április 15-ig tekinthető meg.

A kiállító alkotók: Becker Irén AFIAP, Erdélyi Ákos AFIAP, Erdős László AFIAP, Faragó Ferenc, Ferenczi Attila AFIAP, Lelkes Ödön, Mekli Zoltán, Péli László EFIAP, Prauda Miklós EFIAP, Szabó Béla EFIAP.

Szabó Béla


2016.03.23
23