Győri sportolók és sportszakemberek az olimpiákon

Állandó kiállítás nyílt a Herman Ottó utcában

Február 19-én, pénteken 14 órakor tartották a Győri sportolók és sport szakemberek az olimpiákon című állandó kiállítás hivatalos megnyitóját a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó utcai kiállítótermében. A különleges eseményen Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója mondott köszöntőt. A sportmúzeum első látogatói között voltak azok az olimpikonok is, akik értékes ereklyéikkel, legfőképpen érmeikkel hozzájárultak a tárlaton látható gazdag gyűjteményhez.

Borkai Zsolt megnyitóbeszédében azt mondta, Győr megérdemli, hogy állandó sportmúzeuma legyen, hiszen sok nagyszerű sportolóval járult hozzá a magyar olimpiai sikerekhez. Megköszönte kollégáinak és a háttérintézményeknek, akik összefogásukkal lehetővé tették, hogy megszülethessen a tárlat, melynek több aktualitása is van. Egyrészt a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia, ahol győri versenyzők is szerepelnek majd. Másrészt Magyarország éppen a napokban nyújtotta be pályázatát a 2024-es olimpiára. Nem utolsósorban pedig a 2017-ben Győrben megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), mely hatalmas megmutatkozási lehetőség az utánpótlásnak. A következő nemzedékek fejlődése szempontjából is fontos megemlékezni azokról a sportolókról, akik eredményeikkel példát mutathatnak.

A győri sportolók olimpiai részvételének jelentőségét maguk a tények igazolják. 1912-től 2014-ig 79 Győrben született, illetve nevelkedett, a városban sportolni kezdő vagy Győrbe igazolt sportoló, 7 olimpiai válogatott-, szövetségi- vagy csapatedző, 1 nemzetközi játékvezető és 1 cselgáncsbíró, 8 sportvezető, 2 orvos és 3 sportújságíró vett részt hivatalosan valamely, vagy több olimpián. A 22 sportszakemberből öt maga is olimpikon volt, s közülük ketten – Palotai Károly és Borkai Zsolt – olimpiai bajnokok.

A több, mint 600 ereklye: fotók, dokumentumok, érmek, könyvek és formaruhák felidézik az olimpiák ünnepélyes és izgalmas légkörét, összesen 23 olimpiára kalauzolnak el bennünket. Az audiovizuális anyagok életre keltik a legizgalmasabb pillanatokat. Különleges tárgyak mesélnek a látogatóknak, többek között Sztanity Zoltán montreali ezüst- és Kammerer Zoltán sydney-i aranyhajója. A kiállítás átfogó képet és élményt ad Győr 103 éves olimpiai múltjáról, példaértékű eredményeiről, és bizonyára további győzelmekre inspirál majd.

A tárlaton olvasható idézetek közül egy, mely az antik hagyományokból eredő nemes küzdelmek mottójául szolgálhat:

„A Sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenek előtt a „fair play”, a nemes küzdelem szabályaira.” (Szentgyörgyi Albert)

Cím: Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, 9023 Győr, Herman Ottó u. 22.
Nyitvatartás: 2016. február 22-től, hétfőtől-péntekig 13-18 óráig.
A kiállítás ingyenes.
Bővebb információ: 96/516 675

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2016.02.22