Megnyílt a Tajpeji Könyvvásár


Megnyílt a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár február 16-án; a több, mint félmilliós látogatottságú könyves seregszemle idei díszvendége Magyarország. A Balassi Intézetben működő Publishing Hungary Program célja a részvétellel a kortárs és klasszikus magyar irodalom és könyvkultúra nemzetközi népszerűsítése, de kiemelten fontos szempont a széles értelemben vett magyar kultúra bemutatása és az országimázs-építés is.

A magyar pavilon megnyitóünnepségén Hung Meng-chi, Tajvan kulturális minisztere a két nép közötti széles körű kulturális együttműködést méltatta. Beszédében kiemelte, a magyar stand mottójául szolgáló „szabadság, szerelem” Petőfi-idézetet Tajvanon mindenki tökéletesen érti és magáénak érzi. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója köszöntőjében kiemelte: a klasszikus és kortárs magyar irodalom bemutatása mellett felolvasásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, zenei előadásokkal, filmvetítésekkel, gasztronómiai és kézműves foglalkozással, illusztrációs workshopokkal is várják az érdeklődőket.

A 414 m²-es pavilon dizájnja Magyarország és Budapest tajvaniak körében is nagyon népszerű nevezetességein túl az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is felhívja a figyelmet. A standon kígyózó átriumos könyvtári folyosókon az érdeklődők belelapozhatnak a magyar kiadók angol és magyar nyelvű köteteibe.

A délelőtti program Rosonczy-Kovács Mihály a FolkEmbassy alapítójának a magyar népzene történetét és néprajzi hagyományaikat bemutató előadásával indult, majd az együttes rövid koncertet adott, melynek végén a szép számú közönséget közös táncra invitálták.

Délután Weeber Gyula, a Chi Fu European Trading Company alelnöke borkóstolóval egybekötött prezentációja következett a magyarországi borkultúráról. A folytatásban három gyerekkönyv-kiadóval ismerkedhetett meg a vásár szakmai közönsége: Janikovszky János a Móra Kiadót, Balázs Eszter a Kolibrit, Demény Eszter pedig Pagony Kiadót mutatta be.

Az első nap magyar programjának zárásaként dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója 30, a magyar kultúrát és történelmet bemutató könyvet ajándékozott Tseng Shuh-sten-nek, a Tajpeji Nemzeti Könyvtár vezetőjének. Mindkét fél reményét fejezte ki, hogy a jövőben a két intézmény közötti együttműködést tovább tudják majd szélesíteni.

Magyarország 2014 óta vesz részt e rangos irodalmi találkozón. A tajvani díszvendég megjelenést csak az első lépésnek tekintjük az ázsiai piac és irodalom feltérképezésére, meghódítására. Az elsődleges cél az, hogy a magyar kiadók a jövőben minél több címmel jelenhessenek meg ezen az izgalmas és sok olvasót elérő piacon.

A Balassi Intézet Publishing Hungary Programját a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. 

Forrás: kultura.hu

2016.02.19