Harry Houdini előtt tisztelgő kiállítás nyílik az OSZK-ban

MTI

Harry Houdini (születési nevén Weisz Erik, 1874-1926) magyar származású amerikai szabadulóművész, illuzionista és bűvész előtt tisztelgő kiállítás nyílik halálának 90. évfordulója alkalmából január 26-én, kedden az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), Budapesten.

A magánygyűjteményt gondozó David Merlini szabadulóművész az MTI-nek elmondta: a tárlat eredeti relikviákon keresztül, valamint a 2014-ben készült Houdini című amerikai film kelléktárgyait is bemutatva idézi fel a legendás bűvész életét, alakját és mutatványait.

„A kiállított tárgyak mindegyike különös misztikumot hordoz. Ezek nem csupán hétköznapi tárgyak, hanem olyan egyedi és reprodukálhatatlan alkotások, amelyekkel történelmet írtak” – fogalmazott. A több száz tárgyat felvonultató gyűjtemény részét képezi Harry Houdini egyik saját, hírhedten biztonságos béklyója, egy Tower típusú duplazáras bokabilincs, valamint egy általa jegyzett levél is, amelyet még az amerikai mágusok társaságának (Society of American Magicians, SAM) elnökeként írt.

A kiállítást gazdagítja a Houdini-film kellékei közül a múlt század hangulatát visszaadó Metamorphosis, azaz helycsereláda is, valamint az a speciális óriás tejeskanna, amelyet vízzel telítettek, majd kívülről zárták le hat lakattal hermetikusan.

„Természetesen nem üresen” – jegyezte meg az 1978-ban Budapesten született, a világot két évtizede egyedi szabadulóművész produkcióival járó David Merlini, aki egyébként saját bevallása szerint „misszióként” tekint elődje legemlékezetesebb tárgyainak megőrzésére és bemutatására. A tárlatot kedden Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos nyitja meg, valamint köszöntőt mond Szőcs Géza, a milánói világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa is. Emellett „Sokkal több, mint cirkusz! Új self-made-man világkép” címmel előadást tart Voigt Vilmos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Folklór Tanszékének oktatója. Az OSZK épületében február 27-ig látogatható kiállítás tárgyait David Merlini mutatja be az érdeklődőknek.

A Houdini! című kiállítás anyaga, amelyet korábban már megismerhettek a milánói Életkert pavilon látogatói, március 24-től a Houdini House Budapest elnevezésű újonnan megnyíló kiállítóhelyen lesz látható. David Merlini hangsúlyozta: az emlékhely űrt tölt be az európai és magyar kulturális színtéren egyaránt, nem csupán bemutatja a valaha élt legismertebb szabadulóművész munkásságát, hanem megidézi a kor szellemét. Mint fogalmazott, egy olyan magyar ifjú útját tárják az érdeklődők elé, aki Erikként hagyta el Budapestet mindössze négy évesen, hogy aztán a Nagy Houdiniként térjen vissza később. Hozzátette: mindemellett a Houdini House Budapest tematikus workshopokkal, képességfejlesztő kurzusokkal kívánja segíteni a szabadulóművészek jövőbeli generációjának szakmai fejlődését.

Forrás: MTI

2016.01.26