Külön utakon – saját ösvényeken

Beszélgetések a művészetről

Január 20-án Stílusok vagy izmusok? címen beszélgetéssel egybekötött előadássorozat indult a győri Vastuskós házban (Széchenyi tér 4.). A havi rendszerességűre tervezett sorozat célja, hogy a Patkó Imre Gyűjteményt az egész XX. századi magyar és nemzetközi művészetből válogatva, ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, és hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

Az első alkalommal Külön utakon – saját ösvényeken címen Pápai Emese művészettörténész interaktív előadása során Gulácsy Lajos, Farkas István és Kondor Béla művészetét, életük érdekes momentumait ismerhette meg az érdeklődő közönség a gyűjteményben található alkotásaik apropóján.

Nagyon szép teliholdas este volt.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja 

* * *

A XVII. században épült Vastuskós ház ad otthont Patkó Imre (1922-1983) újságíró, művészettörténész gyűjteményének. Az épületben kortárs alkotók – többek között Kassák Lajos, Bálint Endre, Vasarely és Kondor Béla – munkái, valamint kelet-ázsiai, afrikai, óceániai néprajzi tárgyak láthatók. A Patkó Imre gyűjtemény Győrött, a Széchenyi tér 4. szám alatt található.

A Győrött élt Patkó Imre nem volt szisztematikus gyűjtő. Eklektikus, egymástól jól elkülöníthető, illetve elhatárolható gyűjteményt hagyományozott a városra, melynek legnagyobb része 20. századi képzőművészeti, festészeti és grafikai alkotásokból, valamint távol-keleti, afrikai törzsi művészeti anyagból áll.

A II. emeleten található a képzőművészeti gyűjtemény, melyben a magyar festészet számos irányzata és iskolája szerepel a századfordulós alkotásoktól, a hetvenes, nyolcvanas években dolgozókig, hazai mesterektől kezdve a külföldre szakadt művészekig egyaránt.

A padlástérben más világ fogad. Itt minden ismeretlen. Talán a távol-keleti képző-, és iparművészeti alkotások filmekről, olvasmányainkból beszűrődnek emlékezetünkbe. A törzsi anyag azonban teljesen ismeretlen, viszont annál érdekesebb. Képtelenség a sok tárgyból valamit is kiemelni. Jellemzők a maszkok. Több törzs maszkjai is láthatóak. Anyaguk, megformálásuk más és más, funkciójuk azonos. Viselőjüknek földöntúli erőt kölcsönöztek. Varázslat, művészet, egzotikum ötvözetével találkozhatunk. Kevés helyen lelhetünk fel hasonlót.

Forrás: Wikipédia.hu


2016.01.22