Kettős fesztiválünnep

Magyar Hagyományok Fesztiválja és VII. Győri Pálinkafesztivál

Az elmúlt hétvégén, szeptember 19. és 21. között zenétől és tánctól volt hangos a belváros, hiszen a Széchenyi téren, a Kazinczy utcában és a Baross úton zajlott a Hagyományok Fesztiválja és a VII. Győri Pálinkafesztivál, valamint a Terményáldás.

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont és a Magyar Hagyományok Háza szervezésében lebonyolított rendezvénysorozat nagyon jó hangulatban, szerencsésen jó időben, rengeteg érdeklődő-látogató körében zajlott. A két teljesen különböző fesztivál találkozott a hagyományőrzés jegyében: a kézműves kirakodóvásár forgatagában egész nap szólt a magyar népzene, a színpadon néptáncosok ropták, és kiváló népzenészek húzták a talpalávalót. Mindeközben lehetett ürítgetni a kupicákat, kóstolgatni a nemes gyümölcspárlatokat. Pálinkaverseny zajlott 17 főzde 300-féle nedűje között, melynek során megválasztották a város és a fesztivál pálinkáját is. A Győr pálinkája címet egy 2013-as vegyes ágyas körte nyerte el, míg a Fesztivál pálinkája egy birskörte lett – taroltak a körték.

A szórakozásról is gondoskodtak a szervezők: bőséges programkínálatból lehetett választani. Mindhárom nap voltak koncertek (Cserefa, Tükrös Zenekar, Bürkös Zenekar, Apnoé, Csángálló, Fonó, Magashegyi Underground), táncházak, sőt néptáncfesztivál, gyermekfoglalkozások és kézműves bemutatók. A három nap programjait tematikusan szervezték: a péntek volt a Palatkai Nap, melynek során az érdeklődők megismerkedhettek Magyarpalatka népzenéjével és néptáncával; szombaton volt a Hortobágyi Hídivásár, ahol hortobágyi népművészekkel és alkotásaikkal találkozhattak (és vásárolhattak) a látogatók, valamint a hajdúsági népzenével (Bürkös Zenekar) és tánccal (Hajdú Táncegyüttes); a vasárnap pedig a Magyar Népzene Ünnepe lett: folk rock (Apnoé), gyimesi zene (Csángálló), hagyományos magyar népzene (Fonó), valamint a Magyar Állami Népi Együttes. Olyan különlegességeket is szemügyre vehettünk, mint a céhes felvonulás vagy a hajdúk felvonulása és bemutatója.

A rendezvénysorozat része volt a Terményáldás is, mely a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye. Ökomenikus szertartás keretében került sor a termények megáldására, majd a Friends Big Band nyitotta a programok sorát a Baross utca és Kazinczy utca sarkán felállított színpadon: koncertek, előadások, bábszínház, gyógynövénytúra, gyümölcsszobrászat és virágkötés – igazán sokszínű volt a felhozatal.

Mozgalmas és színvonalas programokon vehettünk részt az idei utolsó fesztiválon, ahol a jó kedvet garantálták a finom pálinkák, a zenét és a táncot a fellépő népművészek, miközben mi a kézműves vásár forgatagában nézelődtünk, s kóstolgattuk a drága nedűt, és igen jól szórakoztunk.

Fotók: Szabó Béla


2014.09.26