Csonka délibáb

A soproni Evangélikus Közösségi Ház

A Csonka délibáb című játékfilm látható a soproni Evangélikus Közösségi Házban (Bünker János Rajnárd köz 2.) január 17-én (vasárnap) este hat órakor. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotás rendezőjével, Bozsogi Jánossal és a producerrel, Pataki Andrással.

Az "Egy este az Evangélikusoknál" programsorozat keretében a Soproni Petőfi Színház szervezésében láthatják a filmet az érdeklődők. A Csonka délibáb főbb szerepeiben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán, Marjai Virág és a leghűségesebb város teátrumának tagjai láthatók.

Pataki András elmondta: 2014 nyarán alföldi helyszíneken forgatták le a film jelentős részét, de néhány jelenet elkészítése januárra maradt. Az utómunkálatokat 2015 elején végezték. A Csonka délibáb című film Lukács József színművész azonos című dokumentumregényének motívumai alapján készült, az alkotás forgatókönyvét Ozsda Erika és Németh Ervin írták.

Pataki András hangsúlyozta: erről a mai napig kényes és kibeszéletlen történelmi kataklizmáról eddig kevés film készült. Az 1950-1953 között végrehajtott hortobágyi kitelepítések elszenvedői közül még sokan élnek, több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket, a hatalom elvette földjeiket, megalázó körülmények közé kényszerítette őket a munkatáborokban. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között, csak sínylődve tudták túlélni a napokat. Ott, abban az időszakban sok család élete változott meg, tört ketté, s a későbbiekben is bélyeget kaptak.

2016.01.13