Újév kezdés művészien


A művészek meg tudnak ragadni valamit az élet velejéből, áthatolnak a hétköznapiság ködén, és meghatnak, felemelnek és elgondolkodtatnak. Az ihletett alkotó az isteni szépségből és bölcsességből merít. „A művészet a kimondhatatlan tolmácsa” – írta Johann Wolfgang von Goethe. Kis összeállításunkkal lehetőséget szeretnénk adni, hogy olvasóink művészi inspirációkkal kezdhessék el a 2016-os esztendőt.

Képzőművészet:

A képen látható római mellszobor Janust ábrázolja, a legrégibb, legszentebb és legjelentőségteljesebb római istenséget. Az eredeti a Vatikáni Múzeumban látható.

Janus szorosan kapcsolódik az újévhez, hiszen Rómában Janusé volt az egész január hónap. Különleges, hogy az istent két arccal formálták meg, az egyik előre, a másik visszafelé néz. Ez azt fejezi ki, hogy amikor valami új dologba kezdünk, például nekiindulunk egy következő ciklusnak, az új esztendőnek, akkor mintha két világ, a múlt és a jövő világának kapujában állnánk. Amit Janus üzenhet nekünk, hogy ilyenkor érdemes megállnunk és időt szentelnünk a felkészülésre. Ha levonjuk a tapasztalatokat a múltbéli tetteinkből, vagyis tanulunk belőlük, akkor fel tudnak oldódni a régi, fájdalmas emlékek. Így könnyebb szívvel, kicsit bölcsebben és a változás lehetőségével tudjuk tervezni a jövőt.


Film:

Idétlen időkig

A nagyszerű és tartalmas vígjáték főszereplője, Phil (Bill Murray) az idő csapdájába kerül. Egyetlen nap, a mormota nap ismétlődik a számára. Először élvezi a helyzetet, azután megcsömörlik, és eljut a halálvágyig. Végül elkezd változni, végtelennek tűnő idejét elkezdi arra használni, hogy jobb emberré váljon. A film elgondolkodtathat bennünket az életünk értelméről, miközben remekül szórakozunk.

Részlet: https://www.youtube.com/watch?v=bayREi-BrdI


Költészet:

Nagy László: Adjon az isten

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét.
üres vékámba,
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne düljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

 

Zene:

Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr zongoraverseny, K. 488

Az A-dúr zongoraversenyt Mozart első bécsi tartózkodása során komponálta, egyike a műfajban alkotott legszebb darabjainak. Segíti az elgondolkodást és elmélyülést, ugyanakkor derűt sugárzó csodás műremek.

Andante tétel: https://www.youtube.com/watch?v=df-eLzao63I

Összeállította: Szabados Éva

A kép a http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt található.

2016.01.01