Mozart-esttel veszi kezdetét a Remekművek három tételben című sorozat

MTI

Mozart-esttel veszi kezdetét a Remekművek három tételben című sorozat az MVM Koncertek keretében december 17-én a Zeneakadémián. A karácsonyi hangversenyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar olyan szólistákkal lép színpadra, mint Vigh Andrea (hárfa), Drahos Béla (fuvola) és Szatmári Zsolt (klarinét).

A koncerten elhangzik többek között az A-dúr klarinétverseny (K. 622) és a C-dúr versenymű fuvolára, hárfára és zenekarra (K. 299). A hangverseny a Remekművek három tételben című sorozat első alkalma.

Március 10-én a zenei impresszionizmus, Debussy és Ravel művei kerülnek terítékre a Kelemen-kvartett (Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László), valamint Vigh Andrea (hárfa), Drahos Béla (fuvola) és Szatmári Zsolt (klarinét) előadásában, míg a 2016. december 14-i Saint-Saens-esten a komponista fantáziái és versenyművei csendülnek fel Vigh Andrea (hárfa), Várdai István (gordonka), Szabadi Vilmos (hegedű) és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában, Vajda Gergely vezényletével - derül ki a koncertsorozatot beharangozó sajtóanyagból.

Szintén az MVM Koncertek keretében két koncert is várja a közönséget a Pollack Mihály téri Festetics Palotában december 12-én, szombaton. Délelőtti kezdettel folytatódik Fülei Balázs sorozata, A Zongora közelről, melynek mostani, Klaviatúraművész? Pedálművész? című előadásában a művész a felnőtt nézőket vezeti be a zongorajáték titkaiba. Este, ugyancsak a palota gyönyörű tükörtermében kerül sor Szabadi Vilmos hegedűművész és Gulyás Márta zongoraművész szonátaestjére az MVM Koncertek - A Hegedű című sorozat keretében - a műsorban a hegedű-zongorairodalom három nagy szonátája hangzik el, majd Bartók Béla magyar népzenére épülő két műve csendül fel.

December 10-én, csütörtökön a Zeneakadémia nagytermében Farkas Gábor zongoraestjével zárul az MVM Koncertek - A Zongora 2015-ös sorozata. A Liszt- és Junior Prima-díjas muzsikus koncertjén a romantikus zongorairodalom mesterművei csendülnek fel. Chopin négy balladája után Liszt Ferenc briliáns zongoraátirataiban lesz hallható két Verdi opera-parafrázis és Gounod Faust operájából a híres keringő. Az estet Saint-Saens Haláltánc című szimfonikus költeményének Liszt-Horowitz-féle zongoraátirata zárja.

Farkas Gábor a Magyar Rádió Zongoraversenyének és a Weimari Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek a győztese, pályája során fellépett már többek között Londonban, Párizsban, Berlinben, Bécsben, Tokióban és Pekingben is.

Forrás: MTI

 

2015.12.10