Tánc és fény

Rangos fotóalkotások kiállítása a VOKE galériájában

December 4-én a 15. Nemzetközi-Magyar Fotópályázat műveiből válogatott Tánc és fény című fotókiállítás megnyitója zajlott a VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában. A tárlat január 6-ig látogatható naponta 10 és 17 óra között.

Perger Éva, a galéria háziasszonya üdvözölte a nagyszámú közönséget, majd dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szövetség ebben az évben már 15. alkalommal rendezte meg fotópályázatát, melyen idén is három kategóriában lehetett nevezni. Mivel 2015 a fény nemzetközi éve, a hagyományos (általános, színes, monokróm) kategória mellett ebben az évben a pályázaton különös szerepet kapott a Fény. Emellett a világszövetség alapvető céljaival összhangban idén is nagy súlyt helyezett a magyarság hagyományainak, a népi kultúrának bemutatására. Ez most a Magyar Néptánc kategóriában öltött testet.

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége munkájának eredményeként ebben az évben több fotós részvételével nagyon színvonalas anyag gyűlt össze, amelyből egy válogatást kiállításaikon – így most éppen Győrben – mutatnak be.

Az elnök megköszönte mindenkinek a munkáját, akik hozzájárultak egy ilyen magas színvonalú fotópályázat létrejöttéhez, hiszen ez méltó nagykövete a magyarság fotókultúrájának. Megköszönte a közönségnek, hogy ilyen nagy számban eljöttek az eseményre. Azért szeret Győrbe jönni – mondta –, mert látja, itt tényleg sok híve van a fotózásnak. Külön megköszönte Fülöp Péternek, a művelődési ház igazgatójának, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Ház „meghalasztása” után folyamatosan otthont biztosít a fotóművészet bemutatására.

Megnyitóbeszédében Szabó Béla EFIAP fotóművész kiemelte, milyen fontos a mai rohanó világban (amikor a neten egy fotó megtekintésére átlagban 3 másodpercet szánnak az emberek, és ha egy filmben nem ölik éppen egymást az emberek vagy az állatok, máris a távirányítóhoz nyúlunk) egy fotókiállítás, ahol csöndben, nyugodt körülmények között szánhatunk időt a képek megtekintésére, az általuk hordozott üzenet befogadására.

Végül Patrus Sándor kitüntetést nyújtott át Erdélyi Ákos Rábapatonán élő AFIAP fotóművésznek, aki A tánc c. képével az általános, színes, monokróm kategóriában III. helyezést ért el.

Molnár György
a Győri Fotóklub Egyesület és a GYAK tagja

2015.12.08