A győri vaskakas igaz legendája

UV-kiállítás a Szent László Látogatóközpontban

Egy nagyon különleges tárlat várja december 31-ig az érdeklődőket a Szent László Látogatóközpontban (eddig Zichy Ferenc Látogatóközpont, Káptalandomb 11-13.), UV-kiállítás formájában elevenedik meg városunk legrégebbi legendája: a vaskakas.

Igen. Mint tudjuk, megszólalt Győrben a vaskakas. A legenda szerint több, mint 400 évvel ezelőtt, pontosan 1598-ban, négyéves megszállás után a törököket a magyar és külföldi egyesített seregek sikerrel űzték ki Győr várából. A történet így szól: amikor Szinán pasa, a törökök vezére elfoglalta Győrt, akkor a Duna kapura kitűzött egy szélkakast, ami vasból készült, és azt mondta, hogy ő csak akkor hagyja el a várost, amikor ez a vaskakas kukorékolni fog. Szerencsére két bátor vezérnek köszönhetően négy évvel később visszafoglalták a várat, és amikor a legnagyobb harcok dúltak, akkor egy fiatal katona felmászott a vaskakashoz, és elkukorékolta magát, mintha egy igazi kakas lenne. Így a legenda igazzá vált, és a törökök elmenekültek.

Idén ismét kukorékol a város híres jelképe, amikor a régmúltból fakadó történet megelevenedik a Szent László Látogatóközpont kiállítótermében. Az UV-s festékkel készült képeken Krammerhofer Szilvia: A győri vaskakas igaz legendája című könyve alapján Farkas Zsuzsa illusztrációi láthatóak fejezetenként. Ebben a történetben három szövetséges segítségével szabadítják meg a győrieket a török uralomtól, ők pedig: Ábris, a garabonciás, Zselyke, a tündérlány és Ferkó, az inas legény…

Fotók: Vas Balázs

2015.12.04