A Halley-üstökös fia

Mark Twain 180

Mához 180 éve született Samuel Langhorne Clemens, írói álnevén Mark Twain, író, újságíró, humorista. Különleges, hogy életét mintegy keretbe foglalja a Halley-üstökös két, egymást követő felbukkanása: születésekor és halálkor került rendre Földközelbe.

Samuel Langhorne Clemens 1835. november 29-én született a Missouri állambeli Floridában. Szegény, de a kor fogalmai szerint előkelő családba született: anyja, Jane Lampton és apja, John Marshall Clemens révén is olyan ír-angol felmenőkkel rendelkezett, akik már a függetlenségi háború előtt letelepedtek az Újvilágban. A házaspár hét gyermeke közül Samuel volt a hatodik.

Amikor 13 éves lett, meghalt az édesapja. A fiú a Missouri Courier-nál kezdett dolgozni újságíróként, Orion nevű bátyja pedig megvette a Hannibal Journal című lapot. Ebben jelent meg Samuel első rövid cikke. 18 éves koráig Samuel a családjával Hannibalban, egy Mississippi-parti községben élt. Eleinte a bátyja újságjánál dolgozott, majd később San Franciscóban, a Morning Call-nál és a Californian-nél. 1852-től utazó tudósítóként több cikket írt a bátyja lapjának Philadelphiából, New Yorkból és Washingtonból.

1855-től Clemens St. Louisban élt, és egy folyami gőzhajón dolgozott. 1857-ben elkezdte az ez irányú képesítés megszerzését, 1859-ben sikerrel végzett. 1861-ben tagja lett a helybeli szabadkőműves páholynak is.

A Mark Twain álnevet először 1863-ban használta. Az álnév egy folyami hajós szakkifejezés: a mark two (régies angolsággal twain) a mélységmérő rúdon a második vonást jelentette. Ez volt a minimális vízmélység ahhoz, a gőzös biztonságos haladhasson.

1870-ben feleségül vette Olivia Langdont, majd 1871-ben a connecticutbeli Hartfordban telepedtek le, ahol írói karriere kibontakozhatott. Közvetlen szomszédja Harriet Beecher Stowe volt (a Tamás bátya kunyhója szerzője), aki komoly hatást gyakorolt az írónak a rabszolgaságról vallott nézeteire. Ebben a korszakban jelentek meg legfőbb művei: Tom Sawyer kalandjai, Élet a Mississippin és a Huckleberry Finn kalandjai.

Mark Twain munkássága az amerikai irodalomban elengedhetetlen: William Faulkner annak atyjaként tekint rá; Ernest Hemingway pedig a Huckleberry Finn kalandjait az Egyesült Államok irodalmának szempontjából az egyik kulcsregényeként nevezi meg. Viszont nem pusztán írói munkásságáról volt ismert: kiváló humorista hírében is állott. Egy évvel a halála előtt jegyezte meg saját magáról, hogy a Halley-üstökössel együtt érkezett, és a következő évben, hogy Földközelhez ér, vele együtt is távozik majd. Az élet iróniája lehet, vagy puszta véletlen: beigazolódott a „jóslata”. 1910-ben hunyt el, abban az évben, amikor az üstökös elhaladt a Föld mellett.

Forrás: Wikipédia

Forrás: kultura.hu

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.11.30