Veknik és versek

Ma van a kenyér világnapja

Nyakunkra lógó felhők, szürkeség, szitáló eső… Kávé ide vagy oda, nehezen indul a reggel. Lógó vállal ballagunk munkába, aztán egy pékség kivilágított portálja előtt megtorpanunk. A csapódó ajtón kiáramló illatok hatnak: belépünk. Porcukor, kávé, kenyér, vanília csiklandozza orrunkat. Bódultan pásztázzuk szemünkkel a pultot, aztán döntünk. Egy lekváros táska lesz az! Fizetünk, pénztárca el, köszönés, kéz a kilincsen, s aztán kint az utcán. Elő a zacskóval, és egy harapás a még meleg sütibe – igen, meg vagyunk mentve! Valahogy így…

Hogy egy picivel még jobban alakuljon a napjuk, javaslom, hogy kövessék a mi példánkat! Sétáljanak el a színház és az éttermek sora között, forduljanak el balra, álljanak meg a pékség ajtajában, aztán lépjenek be – a többi az előbb leírtak szerint. Egyvalamire hívnám fel csupán a figyelmüket: ne feledjék eltenni a borítékot, amit az eladó hölgy a blokk mellé tesz! Hogy mikor nyitják fel, Önökre van bízva: a boltban, az utcán, otthon, a munkahelyen. Vegyék ki a lapot, és olvassák el a szöveget, ami rajta áll! Mi például ezt kaptuk:


Petőfi Sándor: Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.

(Szalkszentmárton, 1845. július 13-21. között)

Hogy mire fel ez a kedves gesztus? Ma van a kenyér világnapja. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a világ legfontosabb élelmiszerének, a kenyérnek a jelentőségére. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban jótékonysági akciókkal, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a nélkülözőket. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájáról is említést tegyünk. Köszönjük hát mi is a mindennapi friss kenyeret minden péknek; a Pedró Pékségnek pedig a verset és a mosolyt, amit az arcunkra csaltak!

Berente Erika

A kép az everystockphoto.com szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.10.16