Kállai Ferencre emlékeznek születésének 90. évfordulója alkalmából

MTI

Gyomaendrődön és Budapesten több eseménnyel emlékeznek Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművészre a születésének 90. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévben. Hegedűs D. Géza, a Kállai Ferenc Alapítvány elnöke az emlékév hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a művész erősen kötődött szülőföldjéhez, Gyomaendrődhöz, az emlékezéssorozat is ott kezdődik október 2-án szoborállítással, fotókiállítással és gálaműsorral.

Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke elmondta: a gyomaendrődi emlékünnepségen felavatják az 1925. október 4-én Gyomán született művész életnagyságú szobrát a Szabadság téren. A Katona József Művelődési Központban Kállai 90 címmel kiállítás nyílik Keleti Éva fotóművész munkáiból, majd gálaműsorral emlékeznek pályatársai az öt éve elhunyt Kállai Ferencre.

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere arról beszélt, hogy szeretnék létrehozni a Kállai Ferenc nevét viselő kulturális központot. Azt tervezik, hogy pályázati pénzekből átalakítanék a Katona József Művelődési Központot, amelybe beköltözne a Kállai Ferenc alapfokú művészeti oktatási intézmény. Halászné Balogh Erzsébet, a szoborállítást kezdeményező Gyoma és Szülőföld Baráti Kör elnöke elmondta: az ovális gránittömbön elhelyezett, bronzból készült szobor egy padon ülve ábrázolja Kállai Ferencet. Hegedűs D. Géza kiemelte: Szőke Sándor szobra a művész derűjét és humánumát sugárzó alkotás, inspirálója Keleti Éva 1971 júliusában készült fotója, amelyen kiskutyájával ölében ül Kállai Ferenc.

A rendezvényen bemutatták a Kállai Ferencről korábban készült kötetet is. Keleti Éva elmondta: ez egy sorozat részeként jelent meg, amelyben mindig másik művészt szerettek volna az MTI segítségével az utókornak megőrizni, Darvas Iván és Törőcsik Mari után a harmadik kötet készült Kállai Ferencről. A MTI archívumának fotóiból készült sorozatot jó lenne folytatni, a képanyagokat mindenki számára hozzáférhetővé tenni - mondta.

Az MTI-nek elmondta: a kiállításon 50 kép látható, a Kállai-életpálya jelentős állomásait és magánéletének egyes pillanatait mutatják be. Színházi munkái közül például arról a híres szentpétervári vendégszereplésről is készült fotó, ahol orosz előadásban magyarul játszott A revizorban. A Kállai 90 című fotókiállítás még az idén Budapestre érkezik, először a Pesti Magyar Színházban, azután a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban is látható lesz, majd vidéki színházakban - elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban - mutatják be.

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója hangsúlyozta: a teátrum a régi Nemzeti Színház utódaként kötelességének érzi, hogy a művész emlékét életben tartsák, a fiatalok megismerkedhessenek munkásságával, életével.

Forrás: MTI

 

 

 

2015.10.01