Design hét – Sopronban több, mint húsz helyszínen lesznek programok

MTI

Több, mint húsz helyszínen lesznek programok Sopronban a Design héthez kapcsolódva csütörtöktől, a szervezők célja, hogy a soproniak közelebbről is megismerhessék a városban működő kreatív ipart, építészeket és formatervezőket. A Design Hét Sopron szeptember 24-én, délután 17 órakor három kiállítással indul.

Käesz Judit projektvezető az MTI-nek elmondta, hogy a város tavaly csatlakozott a Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben indított kezdeményezéséhez, melynek egyik célja a design gazdasági és társadalmi szerepének tudatosítása. Felidézte, hogy a Design Hét Budapest elnevezésű esemény 2014-ben nyitott a vidéki helyszínek felé: Sopron Debrecen és Pécs után csatlakozott a programsorozathoz.

A Design Hét Sopron szeptember 24-én, délután 17 órakor három kiállítással indul. Mindegyik tárlat kapcsolódik a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetéhez (AMI): az intézményben látható tárlatokon az ott tanuló és már végzett hallgatók, illetve oktatók munkáit állítják ki. A Soproni Múzeum a soproni design héten ismerteti az intézmény gyermekmúzeumi projektjét. A múzeum Macskakő elnevezéssel új közösségi teret hoz létre a belvárosban, az Eggenberg-házban, ennek egyik részét, a multimédiás eszközökkel felszerelt múzeumpedagógiai foglalkoztatót mutatják be csütörtökön a közönségnek – részletezte Szabadhegyi Zita kommunikációs munkatárs.

A projekt másik része, a Gyermekmúzeum a tervezés utolsó szakaszához ért, az interaktív tárlat kialakításához workshopot tartanak szakemberek és a közönség részvételével. A csütörtök esti beszélgetésen például óvópedagógus, építész, kreatív szakember mondhatja el ötleteit. A múzeumpedagógiai foglalkoztató kialakításához mintegy 10 millió forint, míg a Gyermekmúzeum megvalósítására mintegy 25 millió forint állami támogatást kapott az intézmény. A Soproni Múzeum új foglalkoztatójában szombaton játszóházzal várják a gyerekeket.

Szakmai beszélgetés lesz szeptember 25-én is az egyik soproni üvegtechnikai vállalkozás telephelyén. Itt bemutatják, hogy a 3D nyomtatás technológiáját miként lehet hasznosítani az üveggyártásban. Pénteken és szombaton könyvkötő workshopot tartanak az AMI hallgatói, október 3-án pedig Davide Penso, a velencei születésű üvegművész, ékszertervező előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A Design Hét Sopron hétvégi eseményei között szerepel építészeti séta, valamint kortárs építészeti túra is. A Sikátorok elnevezésű belvárosi túrát Tárkányi Sándor műemlék-felügyelő vezeti, míg a kortárs belvárosi és Lővérek városrészi túrát Hadas László építész-tanár. A részvétel ezeken a programokon előzetes regisztrációhoz kötött. A Design Hét Sopron rendezvényei ingyenesen látogathatók.

Forrás: MTI

2015.09.23