Csallóközi Színes Ceruzák 2015

Óvodások nemzetközi képzőművészeti versenye és kiállítása

Az elmúlt tizenöt évben mindenképpen jelentőssé vált – nemcsak helyi szinten – a Csallóközi Színes Ceruzák elnevezésű képzőművészeti verseny és kiállítás, amely 2005 óta immár nemzetközi mértékűvé szélesedett. Máig összesen több, mint 23 280 résztvevő közel 27 500 rajzzal jelentkezett a versenyre, közülük összesen 556 gyermek és három csapat díjakkal térhetett haza.

A Csallóközi Színes Ceruzák egy szép üzenet a gyermeki világból: a szeretet, az öröm és a remény üzenete, hogy a világ nemcsak jobb LESZ, hanem már MOST JOBB. Csak mi, felnőttek a zaj és a sietség közepette nem mindig vesszük ezt észre. Mert a jóság valójában csendben jár.

Az első országos verseny 1996-ban került megrendezésre, a résztvevők pedig ma már olyan nívós teret kapnak alkotásaik kiállítására, akár a valódi festőművészek. A szervezők exkluzív katalógust is kiadnak, amely az 50 nyertes rajzot tartalmazza, a gyermekek pedig értékes díjakban részesülnek, valamint egy csodálatos kísérőprogram várja őket. A zsűri elnöke a kezdetektől Dr. Bohumír Bachratý PhD.

A szlovákiai Dunaszerdahelyen zajló rendezvény szervezői Győr városának 2004-ben ajánlották fel együttműködésüket, a megyeszékhely pedig nagy lelkesedéssel fogadta (be) a versenyt; a kapcsolat sikerét nagyszerűen tükrözi a Győrben évente megrendezésre kerülő vándorkiállítás is.

2004-ben a verseny aztán „átlépte” az államhatárokat is, és a nemzetközi részvétel és érdeklődés azóta is egyre csak nő: immár 18 országból, Lengyelország, Fehéroroszország, Szerbia, Oroszország, Hong Kong, a Cseh Köztársaság, Bulgária, Litvánia, Kazahsztán, Banglades, Horvátország, Szlovénia, Magyarország, Ukrajna, Ausztria, Románia, Németország, valamint természetesen Szlovákia területéről kapcsolódnak be az óvodások rajzaikkal a színvonalas megmérettetésbe. A verseny 2007 óta Ing. Tibor Mikuš PhD., a Nagyszombati önkormányzati kerület elnökének védnöksége alatt áll.

2015-ben is egész Szlovákiából érkeztek rajzok Dunaszerdahelyre, de a szomszédos országokból, valamint szerte Európából és Ázsiából egyaránt voltak pályázók: összesen 1500 rajz érkezett 13 országból, ebből 55 alkotás lett díjazva, és több, mint 300 rajzot állítottak ki.

A versenyművek győri kiállítására a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskolában (9024 Győr, Répce u. 2.) került sor, amely szeptember 25-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Az idei Csallóközi Színes Ceruzák versenyének szervezői a Nagyszombati önkormányzati kerület, a Csallóközi Népművelési Központ és Dunaszerdahely városa volt a társszervező Csallóközi Múzeummal, a rendezvényt a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma és Nagymegyer városa támogatták, a tárgyjutalmakat pedig Štefan Radics, a Nagyszombati önkormányzati kerület, a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központ, valamint Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata ajánlotta fel.

 

2015.09.18