A Nyugat-Balkán művészete is bemutatkozik az idei Art Market Budapesten

MTI

Október 8. és 11. között rendezik meg az idei Art Market Budapestet a Millenárison, a rendezvény egyik különlegessége a Nyugat-Balkán művészetének bemutatkozása lesz a Guest Balkan vendégprogram keretében – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A közlemény szerint az ötödik alkalommal megszervezendő vásár kiemelt célja előmozdítani Kelet-Európa művészetének és művészeti piacának elismertségét, fejlődését, valamint a rendezvénnyel a szervezők szeretnék felkelteni a helyi és nemzetközi érdeklődést a régió képzőművészeti választéka iránt. A négynapos rendezvény alkalmával közel 6 ezer négyzetméteren mintegy 500 művész több ezer alkotásával találkozhatnak a látogatók, a mintegy 100 kiállító 25 országból érkezik. A valamennyi jelentős magyar kortárs galéria kínálatát is felvonultató nagyszabású képzőművészeti kiállítást mintegy félszáz program, köztük könyvbemutatók, performanszok, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik.

Az idei vásáron a látogatók a vásár kiállítási anyaga, a szakmai programok és más kísérő események segítségével ismerkedhetnek a Nyugat-Balkán országainak – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia – kortárs művészetével, emellett az Art From Berlin a német főváros, míg a Baltin Triangle program a balti országok képzőművészetének szentel magas színvonalú válogatást. A 2014-ben létrehozott, nagysikerű Art Photo Budapest szekció idén is egy teljes kiállítási csarnokot fog megtölteni kortárs fotóművészettel; a tárlat célja, hogy Budapestet Európa új fotóművészeti fővárosaként ismertesse meg a nemzetközi közönséggel. A sCULTURE elnevezésű szoborprogram – amelynek díszvendége 2015-ben Bernar Venet világhírű szobrász – a Millenáris épületei között látványos szabadtéri szoborparkkal várja az érdeklődőket.

Az Art Market Budapest az október 2. és 18. között zajló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt partnere – áll a közleményben.

Forrás: MTI

2015.09.19