125 éve született Agatha Christie

Nagy Mária írása

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született Torquay városában Agatha Mary Clarissa Miller néven polgári családban. 7 éves korában édesapja betegeskedése és családja anyagi helyzete miatt Dél-Franciaországba költöztek. Itt kezdett el zongorázni tanulni, a zene iránti szeretete aztán egészen élete végéig elkísérte. A dél-franciaországi évek után visszatértek Angliába, de édesapja állapota nem javult, és 1901-ben meghalt.

Agatha 1912-ben megismerkedett Archibald Christie repülőtiszttel, és 1914-ben összeházasodtak. A házasságból egy gyermekük született: Rosalinda Margaret Clarissa Christie 1919. augusztus 19-én, Ashfieldben látta meg a napvilágot. Agatha az első világháború alatt ápolónőként dolgozott a torquay-i kórházban, majd vizsgái után egy gyógyszerlaboratóriumba került. Ekkortól formálódott benne a regényírás gondolata, melyben mérgezéssel követnék el a bűncselekményt, és egy detektív alakja is, aki kideríti az igazságot. Ő lett a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekült Angliába. A könyv elkészültével Agatha elküldte a kéziratot hat kiadónak, azonban mindenhol elutasították. Végül 1920-ban megjelent első regénye, A titokzatos stylesi eset.

1926 fordulópont volt Agatha Christie életében, megjelent Az Ackroyd-gyilkosság című regénye, amellyel elindult a világhír felé. Ebben az évben eltűnt otthonról, gyermekét is otthon hagyta, és csak tizenegy nap múlva találták meg. Ennek a tizenegy napnak a történéseiről sohasem beszélt, ezt dolgozta fel Jared Cade Agatha Christie és a hiányzó tizenegy nap (Európa Kiadó, 2010) című művében.

Férje megcsalta, beleszeretett egy másik nőbe, ezért 1928-ban elváltak. 1930-ban Mezopotámiába utazott, hogy kipihenje szerelmi bánatát. Itt ismerkedett meg a nála tizennégy évvel fiatalabb régésszel, Max Mallowannal, és még ebben az évben össze is házasodtak. 46 évig éltek boldog házasságban.

A második világháború alatt ismét egy kórházban dolgozott, majd az ötvenes évektől rendszeresen elkísérte férjét az ásatásokra. Ezek az expedíciók adták az ötletet több híres regényéhez: Halál a Níluson, Gyilkosság Mezopotámiában. Férjét 1968-ban lovaggá ütötték, Agatha Christie pedig 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. 1971-ben lábtörést szenvedett, és egészségi állapota romlani kezdett. 1976. január 12-én, 85 évesen halt meg berkshire-i otthonában, Wallingfordban. A közeli St. Mary temetőben nyugszik, Cholsey-ben. Max Mallowan 1978. augusztus 19-én halt meg.

A második világháború idején írt regényeit, a Függöny: Poirot utolsó esetét és a Szunnyadó gyilkosságot két nagy nyomozója utolsó ügyeinek szánta. Christie mindkét könyvet elzárta egy bankszéfbe, és csak élete végén, több, mint harminc évvel később adatta ki, amikor érezte, hogy többé nem tud írni.

Miss Marple első ízben A Kedd Esti Klub című novellában szerepelt, amely a The Royal Magazine-ben jelent meg 1927 decemberében. A vénkisasszony 1930-ban debütált, először a Gyilkosság a paplakban, ezt követően pedig a Tizenhárom rejtély című novellagyűjteményben bukkant fel két évvel később, de regényben csak 1942-ben, a Holttest a könyvtárszobában című műben.

Poirot 33 regényben és több tucatnyi novellában dolgoztatja agysejtjeit. Számos művét vitték filmre, különösen jól sikerült a Gyilkosság az Orient expresszen, A vád tanúja, a Tíz kicsi indián és a Halál a Níluson.

Agatha Christie összesen 147 kisregényt, 15 drámát és 90 regényt írt. Mary Westmacott néven hat romantikus regényt és négy egyéb művet is írt, köztük önéletrajzát és egy beszámolót férje régészeti expedícióiról. Az Egérfogó című, 1952-ben bemutatott színdarabja a világon a leghosszabb ideje műsoron tartott színpadi mű, még ma is fut Londonban. A Guinness Rekordok Könyve szerint Agatha Christie minden idők legnagyobb bestseller írója, műveit állítólag 103 nyelvre fordították le, és 2 milliárdnál több példányban keltek el, a rangsorban csak a Biblia és Shakespeare művei előzik meg.

Az írónő születésének 125. évfordulóján rendezett felmérés szerint az olvasók között a legnépszerűbb Christie-regény a Tíz kicsi néger, ezt a Gyilkosság az Orient expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság követi.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia.hu, http://ujszo.com/online/kultura/2015/09/13/agatha-christie-a-krimi-kiralynoje-125-eve-szuletett

2015.09.15