A magyar dal napja – Nyugat-Magyarországon három napon át zajlik a rendezvény

MTI

Ebben az évben a Vas megyei Bük lesz a magyar dal fővárosa, de egy összefogás keretében péntektől vasárnapig Bükön, Zsirán és Szombathelyen is zajlanak programok. „Idén csatlakoztunk először a magyar dal napja rendezvénysorozathoz, és ebben az évben első belépőként pályáztuk meg a dal fővárosa címet, 750 éves településünkkel” – mondta Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár vezetője.

A szervező kiemelte, hogy Összefogás a magyar dalért címmel egy nyugat-magyarországi, megyehatáron átívelő programsorozatot sikerült megszervezniük, hiszen a három településen egymással egyeztetve szerveztek koncerteket. A helyszínek között egy külön buszjárat is segíti majd a látogatók közlekedését.

Prieger Szabolcs, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy az együttműködés keretében rengeteg zenekar lép fel a településeken a Ladánybene 27-től a 30Y-on keresztül az Ismerős arcokon át egészen a Pál utcai fiúkig, valamint számos szombathelyi és Vas megyei tehetséges fiatal zenekar is koncertet ad.

„Nekünk, szervezőknek nagyon fontos, hogy lehetőséget adjunk a fiatal, feltörekvő tehetségeknek is, hiszen a rendezvény a magyar zene népszerűsítéséről, és az új tehetségek bemutatkozásáról is szól” – tette hozzá.

Felidézte, hogy a magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg, és azóta minden évben szeptember második vasárnapján tartják. Az országos rendezvény keretében idén 17 helyszínen rendeznek programokat.

Forrás: MTI

2015.09.11