Színpadi műsorok és kórushangverseny is lesz a Magyar Értékek Napján

MTI

Színpadi műsorok és kórushangverseny is várja az érdeklődőket a II. Magyar Értékek Napján szeptember 12-én szombaton a budapesti Szent István-bazilika előtti téren, ahol Magyarország 19 megyéje, valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatják be hagyományaikat és kulturális értékeiket.

A Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége rendezésében megvalósuló eseményen minden megye egy-egy jellegzetes terményét ökumenikus szertartáson áldják meg. Minden megyében található megyei értéktár, és országszerte mintegy 600 településen van helyi értéktár, ezek nagy ünnepe lesz az összejövetel, a nemzeti értékek mustrája – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az esemény egyik fővédnöke a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. Mint rámutatott, ez a rendezvény szellemiségében is megfelel a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló, 2012-ben elfogadott törvénynek. Hozzáfűzte: fontos, hogy a jövőben is megtalálják a támogatásnak azt a formáját, amely a legkisebb településeken élők értékteremtését, tudásának átadását segíti.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: a hungarikum törvény lehetőséget és esélyt ad arra, hogy a 21. század eszközeivel tudjuk feldolgozni és közkinccsé tenni értékeinket. Mint mondta, ezt a programot szolgálja a kulturális alapellátás gondolata is: egyrészt az értékek feltárása, megőrzése, dokumentálása és továbbadása ügyét, másrészt azt, hogy az értékek ne csak egy szűk réteg kiváltságai legyenek. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke, aki szintén az esemény fővédnöke, hangsúlyozta: ez a rendezvény nemcsak Budapestről szól, hanem Magyarországról, a Kárpát-medencéről, a kis- és nagytelepülésekről. Budapest kezet nyújt, és arra invitálja a vidéket, hogy közösen mutassák be értékeiket – fogalmazott.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) megbízott főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán tárgyakat és szellemi alkotásokat mutatnak be a rendezvényen, hiszen a különböző kézműves sátrakban és pavilonokban ott lesznek az alkotók is. Kitért arra is, hogy szombaton ismét kiállítják Budapesten a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét, amely 2013-ban a Magyar Értékek Napjáról indult országjáró útra.

A rendezvényen a gyerekeket játszóház, szabadtéri játékok, ismeretterjesztő foglalkozások szórakoztatják, lesz magyaragár-bemutató és táncház, fellép mások mellett a Kecskemét Táncegyüttes, a Balassagyarmati Dalegylet, Radics Tibor tárogatóművész és a Somogy Táncegyüttes.

A 18 órakor kezdődő szentmisét követően a programot Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárja a Szent István-bazilikában.

Forrás: MTI

2015.09.08