Háromszáz program az idei Savaria Történelmi Karneválon

MTI

Minden eddiginél több, csaknem 300 program közül válogathatnak a látogatók az augusztus 27. és 30. között Szombathelyen megrendezendő Savaria Történelmi Karneválon – közölték a szervezők programismertető sajtótájékoztatójukon a vasi megyeszékhelyen.

Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvényén, augusztus utolsó hétvégéjén 23 helyszínen zajlanak majd az események, a karnevál fő látványosságának az a fáklyás felvonulás ígérkezik, amelyet pénteken és szombaton este tartanak több száz jelmezes részvételével. Ismét kinyit majd Szombathely főterén az Öreg Város Vására, amelyen 170 kézműves és 50 helyi termelő kínálja portékáit, a Történelmi Témaparkban ókori hagyományőrzők tartanak fegyveres harci bemutatókat, a Borok utcájában 35 borászat borait kóstolhatják meg az arra sétálók, a Művészetek Utcájában 25 művész avatja be a kézművesség fortélyaiba az érdeklődőket, és lesz karneválszínház is.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elmondta: a karneváli időszámítás már csütörtök délutántól kezdetét veszi, ekkor lobban fel ugyanis a főtéren felállított Vesta-templomban a karnevál lángja. Koczka Tibor alpolgármester kijelentette: jó döntést hozott a város közgyűlése, amikor az év elején a karneváli előkészületeket felügyelő közhasznú alapítvány mellett a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-t bízta meg a rendezvény megszervezésével és lebonyolításával, hiszen a meghirdetett színvonalas programok között mindenki találhat kedvére valót. Csapláros Andrea, a Savaria Karneválért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: idén először a Történelmi Témaparkban bemutatkozó hagyományőrző csoportokat szakmai zsűri minősíti, kiemelve azokat az elemeket, amelyek a ruházatban, fegyverzetben, illetve harcmodorban igazán korhűnek számítanak. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: tíz országból várnak fellépőket a karneválra. A négy nap során fellép majd az Ocho Macho, a kanadai Lemon Bucket Orchestra, Lajkó Félix és Zenekara, az Antwerp Gipsy-Ska Orchestra, Palya Bea, a Besh o droM, a zárónapon pedig Péterfy Bory és a Love Band lesz látható és hallható.

Az idei újdonságok között említették meg a szervezők, hogy a karnevál bora és a karnevál tortája mellett ebben az évben kiválasztják a karnevál fagylaltját is, valamint ismét versenyt hirdetnek a belvárosi kereskedők között a legszebb karneváli kirakat címéért.

A karnevál programja letölthető lesz a SzombathelyPont okostelefonos alkalmazás segítségével, valamint megtalálható az esemény hivatalos honlapján. Ezen felül az alkalmazás – ha a felhasználó engedélyezi – segít abban is, hogy az ismerősök, baráti társaságok megtalálják egymást a karneváli forgatagban.

Forrás: MTI

2015.07.30