Ki fut a nő után?

Szabó Győzőék Esztergomban

Július 18-án szombaton, 21 órakor Peter Shaffer: Ki fut a nő után, avagy ki után fut a nő? című vígjátékot nézhetik meg az érdeklődők az Esztergomi Várszínházban. Ivancsics Ilona Társulatának előadásában színpadra lép Nagy Enikő, Szabó Győző és Széles Tamás. A rendező Jantyik Csaba.

Édes hármas-páros játék 2 félidőben címmel határozták meg a darab műfaját. Az eredeti mulatságos darab az 1970-es évek Londonjában játszódott, és abból Follow Me! címmel készült amerikai filmvígjáték 1972-ben, Mia Farrow főszereplésével. Jantyik Csaba rendező azonban a mába helyezte a történetet, mert úgy érzi, igazából most tud szólni az emberekhez aktualitásában, üzenetében ez az előadás.

- Engem nem érdekel a politika, nem értek hozzá. Ezért inkább olyan darabokat keresek, amelyek ezen felül tudnak szólni az emberekhez. A hétköznapjainkat pedig teljes mértékben a párkapcsolataink, a férfi-nő viszony szövi át. Az elmúlt időszakban több olyan művet is találtam, amelyek ugyan negyven-ötven évvel ezelőtt születtek, ám most váltak igazán érthetővé, mert azt mutatják be, hogy a kapitalizmus hogyan hat ránk és a kapcsolatainkra. Például annak idején nem értettem Woody Allen világát, gondolkodásmódját. Sokakkal együtt nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy pszichiáterhez járnak az emberek. Ma ez már természetes, s mindaz, amit akkor üzentek nekünk a frusztrációikkal, bizonytalanságaikkal együtt.

Nem szeretek történelmi tablót rendezni, ezért nem a hetvenes években játszódik a darab, de ugyanazt mondja el, mint amikor íródott. Gyakran képtelenek vagyunk kommunikálni, nem tudunk mit kezdeni a félelmeinkkel. Csak az interneten keresztül vagyunk bátrak, viszont a virtuális atmoszféra elnyomja a valós emberi létezésünket. Ezért még erősebbek bennünk a gátak. Nem merjük vállalni a találkozásainkat, az azokkal járó impulzusokat. Vidám, szórakoztató, humoros történet Shaffer darabja. Ugyanakkor magában hordozza azt, ami a színház valódi célja, képes gondolatokat ébreszteni nagy nevetéseink közepette is - mondta Jantyik Csaba rendező.

További információ: http://www.esztergomivarszinhaz.hu/

2015.07.14