Martonvásári Beethoven-koncertek – II., VII. és IX. szimfónia, Ránki Dezső és Érdi Tamás

MTI

Idén a komponista II., VII. és IX. szimfóniája hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) hagyományos martonvásári Beethoven-koncertjein. A három nyáresti hangversenyt felölelő sorozaton Ránki Dezső az Esz-dúr zongoraversenyt, Érdi Tamás a c-moll zongoraversenyt adja elő a zenekarral.

Július 18-án a hegedű és zenekar párbeszédén alapuló két románcot (G-dúr és F-dúr) a fiatal tehetséggel, Pusker Júliával adják elő; a Junior Prima-díjas muzsikus a londoni Királyi Zeneakadémia hallgatója Pauk György osztályában. Kovács János vezényletével két szimfónia, a II. és a VII. is felcsendül az esten. A sorozat második, július 25-i hangversenyén Ránki Dezső játssza az Esz-dúr zongoraversenyt az ezúttal Kocsis Zoltán vezényelte zenekarral. A koncert a Coriolan-nyitánnyal veszi kezdetét, az est záró száma pedig valódi különlegesség, a Csataszimfónia néven is ismert Wellington győzelme című alkotás.

Az utolsó, augusztus 1-jei hangversenyen Érdi Tamás szólójával hallhatja a közönség a c-moll zongoraversenyt, ezenkívül felcsendül a IX. szimfónia, amelynek előadásához ezúttal két évforduló is kapcsolódik: Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a koncert előtti napon ünnepli 70. születésnapját, míg a kórus irányítását éppen 25 éve vette át. A hangverseny énekes szólistái Sümegi Eszter, Németh Judit, Szappanos Tibor és Sebestyén Miklós lesznek, közreműködik a Nemzeti Énekkar.

Az előadások este 7 órakor kezdődnek, előtte egy órával a parkba látogatók kedvcsináló kamaraelőadásokat hallhatnak a Nemzeti Filharmonikus művészeitől. Az együttes első hangversenyét 1958. június 22-én adta a Brunszvik család rezidenciáján, a martonvásári kastély parkjában, ahol Beethoven szobrát leplezték le – idézik fel közleményükben.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.07.12