Egy este az Evangélikusoknál

Dinnyés József és Horváth László templomi műsora Sopronban

Május 24-én, vasárnap este 18 órakor a soproni Evangélikus Közösségi Házban (Bünker János Rajnárd köz 2.) Dinnyés József daltulajdonos és Horváth László, a Soproni Petőfi Színház színésze ad szakrális irodalmi műsort.

Az Egy este az Evangélikusoknál programsorozat keretében Dinnyés József XVI-XVII. századi egyházi énekeket ad elő a műsorban, míg Horváth László színművész egyebek mellett Balassi (eredetileg Balassa vagy Balássa) Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén és Kiss János soproni lelkész, költő, műfordító verseiből ad elő.

Az elmúlt ötven év hazai zenei életének egyik karizmatikus egyénisége Dinnyés József, aki 1963-ban kezdett el énekelni. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt az 1970-es években egy ideig magyar Bob Dylanként, „Bob Dinnyésként” emlegették, annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt, és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet. Hű is maradt a versek és a történelem világához a mai napig. Az előadó öt évszázad magyar nyelvű verseiből előadássorozatot szerkesztett, szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, az irodalom és a zene hármasságát mutatja be az érdeklődő kisközösségeknek. Az izgalmas és egyedi vállalkozása Sopronban is látható volt, és mindemellett a színházi nyílt napon is fellépett.

2015.05.22