Tatai Patara 1597

Török kori történelmi fesztivál

Május 22. és 24. között immár 8. alkalommal rendezik meg a Tatai Patarát, a török kori történelmi fesztivált a tati várban (Várlaja u. 3.), ahol a mindössze 1200 Ft-os belépőjeggyel (12 év alatti gyerekeknek ingyenes) a programsorozat minden rendezvénye látogatható.

Nyolc éve annak, hogy Pálffy Miklós által vezetett 1597. évi sikeres ostrom, és a kapupetárda (patara) első alkalmazásának évfordulóján a ZOFI Rendezvényszervező Kft neves múzeumi szakemberek támogatásával útnak indította a Tatai Patara 1597 Török kori Történelmi Fesztivált. Az évek során a város múltjához méltó és turisztikai értelemben is kiemelkedő esemény jött létre. A program Európa egyik legjelentősebb XVI. századi történelmi rendezvényévé fejlődött, melynek rendszeres közreműködői lengyel, cseh, német, belga, szlovák, orosz és magyar katonai hagyományőrzők. 

Idén a programok május 22-24. között zajlanak. Helyszínük a tatai vár és az Esterházy - tér. A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával "kopogtat be a várkapun".

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Patara kiemelt figyelmet fordít a katonai hagyományok autentikus megjelenítésére, a korszak művelődéstörténetére, a török és keresztény kultúra színes bemutatására. A szakmai irányítást - múzeumi szakemberek bevonásával - idén is Dr. Négyesi Lajos hadtörténész biztosítja. 

Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiváljának nyitónapja előtt, május 21-én teljes egészében a diákoké lesz a főszerep. Idén első alkalommal egy páratlanul izgalmas középkori kalandra invitálják az iskolásokat a Tatai Patara szervezői! 

Május 21-én a Tatai Patara 1597 rendezőinek jóvoltából iskolások foglalják el a Tatai Várat és környékét. A gyerekek és fiatalok a tantermet maguk mögött hagyva az Öreg-tó festőien szép környezetében egy időutazáson vehetnek részt egyenesen a 16-17 századba. Az élő történelemóra során korabeli környezetben a diákok szó szerint kipróbálhatják a korhű viseleteket, ételeket és akkori emberek szokásait, mindennapjait... A szervezők kalandra és játékra helyezik a hangsúlyt, de nem feledkeznek meg a történelmi hűségről sem. Közreműködő történészek, muzeológusok, hagyományőrök és múzeumpedagógusok gondoskodnak a szakmai hitelességről. 

A Diák Patara keretét a 16-17. századi kiállításokhoz, a korhű viselet- és fegyverzethez és a hadibemutatóhoz kapcsolódó játékos feladatok és a napot lezáró virtuspróba adják. A program során egy-egy állomáshely a török hódoltság korának egy-egy szimbolikus helyszíne lesz, ahova a gyerekek térkép segítségével jutnak el. A nap a "virtuspróbával" ér véget, amelybe minden résztvevő osztály benevezhet, és ahol a nap során szerzett tapasztalataikat, ügyességüket kamatoztathatják és mérhetik össze.

A Diák Patara a 16-17. század történelmét, életmódját, harcmodorát és kultúráját igyekszik hitelesen és komplexitásában egyedülálló módon bemutatni az iskolásoknak. A szervezők szándéka, hogy a történelemoktatás számára egy új, megélhető, játékosan megtanulható módszert kínáljanak. A programmal a tanterv egy - a tapasztalatok szerint - nehezen tanítható részének aktív feldolgozásában igyekeznek segíteni minden iskoláskorú számára. Az élményszerű, játékos tanulás az ismeretszerzés egy új dimenzióját tárja a diákok és a tanárok elé egyaránt, nem is beszélve arról, hogy ez a nap remek alkalom egy osztálykirándulásra, amely kikapcsolja és össze is hozza a közösségben lévőket.

Általános és középiskolai csoportok jelentkezését a http://www.tataipatara.hu/images/files/2015_diakpatara.pdf
linkről letölthető jelentkezési lapon e-mailben (zo-fi@zo-fi.hu) várják!

Helyszín: Tata, Cifra-malom - Vár - Esterházy-kastély
Időpont: 2015. május 21 (csütörtök)
Jelentkezési határidő: 2015. május 10.
Regisztráció: Tata, Cifra-malom: 2015. május 21, 9 órától
Virtuspróba: Tata, Kastély-tér, 16 - 17 óra

A rendezvényre a belépőjegy ára idén csupán bruttó 1.200 Ft, amely a fesztivál teljes idejére belépésre jogosít.
2015.05.21