Manoya & Jónás Vera Experiment

A soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben

Április 10-én (pénteken) 21 órától Manoya és a Jónás Vera Experiment koncertezik a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben (Csengery u. 30-32.). 21.30-kor a Jónás Vera Experiment kezd, majd 22.30-kor lép a színpadra Manoya (a.k.a. Enikő Hodosi). Jegyek a helyszínen kaphatók: elővételben 1500Ft, a koncert napján 1800Ft.

Manoya, azaz Hodosi Enikő Rebirth című dala a magyar rádiókon keresztül árulkodott először egy új zenei projekt létrejöttéről. Az dalszerző-énekesnő a NEO zenekar tagjaként (2003- napjainkig) vált ismertté, mely csapattal számos zenei díjat és három közös nagylemezt tudhatnak magukénak (Kontroll, Maps for a Voyage, The Picture). 2011-ben Enikő Occam (Lázár Tibor) My Rorschach című lemezén is megcsillogtatta hangjának egy lágyabb, érzékibb tónusát. Számos élő és rögzített vendégszereplés után (Zagar, The Trousers, Vote Richmon, Freshfabrik, Ambersmith, Darumarokko, Alba Hyseni) 2012-ben elkészült első szóló albuma Hundred Arms címmel. A lemezen szereplő 11 dalban az akusztikus világot finom elektronika fűszerezi, de a legfontosabb összetevő mégis Enikő sajátos énekhangja, életfilozófiája és szövegei. A Manoya dalok alternatívát kínálnak a mai zenei világ gyakran felszínesen harsány popkultúrájával szemben, és felkínálják vagy épp követelik a felszabadító elmerülést. A lemez hangszerelésében - melyet Lázár Tiborral közösen készítettek– is megmutatkozik az a bizonyos ’gyönyörködtető változatosság’: egyszerre szerepeltet vonószenekart, kísérleti elektronikát, akusztikus gitárokat, hétköznapi és gerjesztett zajokat, jazzes elemeket éppúgy, mint hip-hop ütemeket, lélekmelengető mantrákat valamint zongorás balladát. Dalszövegeiben Manoya önmagát sem kímélve merül el a tapasztalás olykor melankolikus mélységeiben, hogy aztán öniróniája vagy éppen túláradó életszeretete rántsa ki onnan extatikus magaslatokba.

A Jónás Vera Experiment zenéje különleges, megindító és mély, mindezt olyan természetességgel viszi színpadra, hogy úgy érezzük mintha otthon játszaná nekünk a kanapén. Ha stílusát szeretnénk meghatározni, a személyes könnyűzene volna a legtalálóbb műfaj. A három éve működő Jónás Vera Experiment üdítő színfoltja a hazai és nemzetközi zenei életnek. GAME című debütáló nagylemezükkel való berobbanás óta eltelt másfél év. A Londonban zenei diplomát szerzett nyughatatlan énekes dalszerő Vera mögött van rengeteg fellépés, fesztivál, köztük egy MÜPÁ-s MR2 Akusztik Plusz koncert is. Cold Fire című dala a Megdönteni Hajnal Tímeát kasszasikerű film egyik betétdala volt. A debütáló nagylemezt jelölték az „IndipendentMusic Awards”-on két kategóriában is, 4 másik angolszász országbeli lemez között. A lemez a koninenst újra elhagyva novemberben megjelent Japánban a Whereabouts Records gondozásában.Verát 2012-ben a OneBeat nevű tehetségprogramba válogatták 32 - a világ minden tájáról összetrombitált - zenész közé, akikkel végigturnézta az Egyesült Államok keleti partját. Az izgalmas projektnek köszönhetően, Vera a Snétberger Tehetségközpont fiatal zenészeivel és az említett amerikai csapat néhány tagjával utcai stúdiókat állított fel az ország több pontján, bevonva az arra tévedő járókelőket. A WANTED című 4 számos kislemez tavaly novemberben került bemutatásra, amelyen immár dobbal kiegészülve igazi klubhangulatú, pörgős dalok szerepelnek.

2015.03.31