A revizor

Premier a Győri Nemzeti Színházban

Nyikolaj Vasziljevics Gogol zseniális komédiája február 14-től látható a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán Bagó Bertalan rendezésében, Mészöly Dezső és Mészöly Pál fordításában. A napjainkban is aktuális és szatirikus mű a korrupcióról, a hatalommal visszaélő, telhetetlen tisztségviselőkről fest groteszk képet – az embernek az az érzése, hogy megállt az idő kereke, és az emberi kapzsiság semmit sem változott.

Egy vidéki orosz kisvárosban járunk, ahol virágzik a korrupció, ám egy nap a polgármester értesítést kap, hogy revizor érkezik a városba. A város vezetői tudják, fontos, hogy a vizsgálat idejére helyreállítsák a közrendet, és lekenyerezzék a revizort – persze ehhez meg kell találniuk az inkognitóban érkező, vizsgálódó idegent. Gyanújuk szerint a fogadóban tartózkodó elegáns fiatalember, Hlesztakov (Járai Máté) lehet a fővárosból érkező revizor. Ő azonban nem más, mint egy jelentéktelen írnok, aki összes pénzét elkártyázta, adósságai vannak, és Oszippal (Jáger András), a szolgájával már egyenesen éheznek.

Ám váratlanul betoppan hozzájuk a szerencse: Szkvoznyik-Dmuhanovszkij polgármester (Gáspár Sándor), Ljapkin-Tyapkin járási bíró (Török András), Zemljanyika főgondnok (Ungvári István), Hlopov tanfelügyelő (Maszlay István), Dobcsinszkij birtokos (Áts Gyula), Bobcsinszkij birtokos (Bede-Fazekas Csaba) és Spekin postamester (Pozsonyi Takács László) elkezdik megvesztegetni. Rendezik tartozásait, a polgármester elszállásolja saját házában felesége, Anna Andrejevna (Szina Kinga) és lánya, Marja Antonovna (Sík Frida) nagy örömére. Hlesztakov pedig mindent elfogad, átvesz, megnéz, meghallgat, és nem ígér semmit, csupán házasságot a polgármester lányának. A történet végén a postamester által jogtalanul felbontott levélből persze minden kiderül, és természetesen megérkezik az igazi revizor (Bródy Norbert) is…

A színpadon láthatjuk még az elöljárók feleségeit alakító Lázin Beatrixet, Hegedűs Ildikót és Kiszner-Bodó Olgát. A Hübner nevű járási orvos szerepében Szilágyi István, Uhovjortov rendőrkapitány bőrében Pörneczi Attila, Szvisztunov rendőr jelmezében pedig Venczel-Kovács Zoltán teszi hozzá alakítását a történethez. Végezetül Molnár Zsolt és Klinga Péter a szolgálók szerepeit alakítják nagyon jól.

A revizor két felvonásában egy igazi komédiát láthatunk remek színészi alakításokkal, azonban sajnos néha éreztem kisebb-nagyobb túlzásokat a megformálásokban. A színpadi díszletek sokat mozognak az előadás alatt, összességében mégis nagyon ötletesen, ugyanis a nézők figyelmét ilyenkor egy fiúkórus köti le. Összességében nézve ez a klasszikus, mai napig aktuális komédia remek színészeink közreműködésével igazán jó szórakozást ígér a színházlátogatók számára.

Végül itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ezúton is elismerésünket fejezzük ki Szina Kinga színművésznőnek, a Győri Nemzeti Színház tagjának, aki Győr Művészetéért díjat” vehetett át a Magyar Kultúra Napján. Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk neki!

Molnár Zoltánné
Fotók: Lakatos Krisztián


2015.02.13