Történelem és bonbon február 14-én

Páros múzeumlátogatás szombaton

Február 14. nem mindig szólt virágcsokrokról, bonbonról és a szerelmesekről. A különböző kultúrák más-más jelentést kapcsolnak ehhez a naphoz, amely hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az 1990-es évektől. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az idén különleges randira hívja a párokat Győrben: február 14-én a szerelmesek páronként egy jeggyel látogathatják az összes állandó és időszaki kiállítást.

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek egy a szentről elterjedt történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével visszaadta a börtönőre vak leányának a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod”. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római katolikus naptárnak az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill és Szent Metód liturgikus ünnepének.

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett. A napot átszövi sok hagyomány, ugyanúgy, mint az 1990-es években népszerűvé lett, az USA-ból és Írországból importált Halloweent.

Önöket is várja a Rómer Múzeum állandó és időszaki kiállításaival, melyekre február 14-én elég egy jegyet váltaniuk párjukkal.


A résztvevő kiállítóhelyek:

Esterházy-palota (Király u. 17.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Radnai-gyűjtemény
- Tértörténetek – Ekler Dezső építész gyűjteményes kiállítása
- A világképalakítás terei – Vajda Júlia (1913–1982) kiállítása

Magyar Ispita (Nefelejcs köz 3.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Váczy Péter Állandó Kiállítás

Püspöki udvarbíróház (Apor Vilmos püspök tere 2.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Borsos Miklós Állandó Kiállítás
- A tél ruhái – Gottlieb Réka - BKF Startup

Napóleon-ház (Király u. 4.) – 10-18 óráig tart nyitva

- V. Art/Tárlat – Csoportos kiállítás a Rómer Múzeumban

Kreszta-ház (Apáca u. 1.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Kovács Margit Állandó Kiállítás

Zsinagóga (Kossuth L. u. 5.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Vasilescu-gyűjtemény
- Megőrzött kulturális emlékeink a holokauszt után

Apátúr-ház (Széchenyi tér 5.) – felújítás miatt zárva tart

Fruhmann-ház (Kiss János u. 9.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Cserépkályha-történeti kiállítás

Vastuskós ház (Széchenyi tér 4.) – 10-18 óráig tart nyitva
- Patkó Imre Gyűjtemény

Várkazamata - Kőtár (Bécsi kapu tér 5.) – zárva tart

Rómer-terem (Teleki L. u. 21.)10-18 óráig tart nyitva
- A Demerung Fotósuli kiállítása

2015.02.12