Sziget – Pályázatokat várnak az idei látványvilág színesítésére

MTI

Idei látványvilágának színesítésére vár pályázatokat a Sziget fesztivál három kategóriában. Az óriás méretű installációkkal, emblematikus látványelemekkel, illetve izgalmas művészeti projektekkel március 10-ig lehet jelentkezni.

A képzőművészeti alkotások a kezdetektől, a kilencvenes évek első felétől jelen vannak a Sziget fesztivál kulturális forgatagában, majd az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a szervezők a rendezvény egyedi látványvilágára. Korábban is művészeket és alkotóközösségeket kértek fel a helyszínek kialakítására, köztéri műalkotások, installációk létrehozására, egyes területek hangulatos megvilágításának kivitelezésére.

Az így kialakult különleges látványvilág is hozzájárult ahhoz, hogy a Szigetet nemrég immár másodszor választották Európa legjobb nagyfesztiváljának. Tavaly nemzetközi pályázatot írtak ki a látványelemek bővítésére, ennek köszönhetően még színesebb lett a fesztivál. Idén bővül a keret: három kategóriában – óriás méretű, látványos installációk, nagyméretű, emblematikus látványelemek, izgalmas művészeti projektek – várják a pályázatokat a Sziget Fesztiválköztársaság köztereinek díszítésére.

A szervezők elvárása, hogy a pályázatok illeszkedjenek a Sziget szellemiségébe, az elemek lehetőleg természetes anyagokból készüljenek, ne legyenek környezetszennyezőek, ugyanakkor időjárás- és fesztiválálló, nem balesetveszélyes alkotásokat szeretnének. A látványterveket március 10-ig várják, a pályaművek megvalósítására 100 ezer eurós (31,2 millió forint) keretet biztosítanak, egy-egy pályázati támogatás összege az egyes kategóriákban 15 ezer, 5 ezer, illetve ezer euró lehet pályázatonként. Részletek a www.sziget.hu oldalon.

Forrás: MTI

2015.02.07