Tértörténetek

Ekler Dezső kiállítása az Esterházy-palotában

Január 23-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) Ekler Dezső építész gyűjteményes kiállítása Tértörténetek címmel. A tárlatot Dr. Szepesházi Róbert főiskolai docens, tanszékvezető nyitotta meg, amely március 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A Tértörténetek című nagyszabású gyűjteményes tárlat Ekler Dezső építész munkáiból válogat. A (Makovecz Imre tanítványaként indult) neves építész/alkotó eddigi életművét összegző kiállítás a fotók és rajzok mellett számos makettel és filmrészlettel mutatja be az alkotó közel hatvan kiemelkedő tervét. Az egyedi installáció révén a látogató élményszerűen ismerheti meg a nemzetközi viszonylatban is jelentős építész munkásságát, aki a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

„Ekler bevallottan hisz a teória elsődlegességében és az archetípusok erejében, miközben munkáiban mindez egyértelműen a látvány erejébe torkollik – ha épületet, ha szöveget, ha tárgyat tervez. Éppen ezért szerencsés az építészek esetében egyáltalán nem szokásos életmű-kiállítások sorát az ő pályájának bemutatásával nyitni.” (Zöldi Anna: Építészeten innen és túl – Ekler kiállítás, Kepes intézet, Eger, 09.21. - 12. 31. Régi-új Magyar Építőművészet 2013/8)

„Ekler Dezső a 80-as évektől kezdődően meghatározó szereplője a magyar építészetnek, de nemzetközileg is a legnevesebbek között jegyzik: egyetlen közép-európai építészként hívta meg a világhírű Alessi cég „Tea & Coffee Piazza” projektjébe a kortárs építészet legnagyobb sztárjaival (David Chipperfield-től Toyo Ito-n át Zaha Hadid-ig és Jean Nouvel-ig). A Nagykállói Népművészeti Tábor épületei sajátosan magyar formavilágukkal nem véletlenül keltettek feltűnést, s szereztek nemzetközi hírnevet alkotójuknak. A tokaji Disznókő Borászat épületei a borászat-építés megkerülhetetlen alkotásai. Ekler első, ikonikussá vált épületei még Makovecz Imre hatását tükrözték. Az utóbbi évtized munkáit is az organikus világ összefüggései hatják át, és az ember testi-szellemi egységére alapozó látásmód működteti. Az eddigi életművet összegzi a somlói Szent Ilona Borászat dombszerű, áramlásra építő formavilágával.” (Széplaky Gerda Ekler Dezső, a léptékváltó című írásából, Eger 2013).

A Tértörténetek kiállítás március 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Csendes Richárd


2015.02.04