Zene hangokkal, szöveggel és játékkal A magyar kultúra tiszteletére

Zártkörű programok a József Attila Művelődési Házban

A magyar kultúra hete alkalmából a megyei könyvtár programjai között két olyan eseményre is sor került, amelyek előre szervezett közönséggel zártkörű rendezvényekként zajlottak le. Minkét esetben a zenéé volt a főszerep: január 19-én koncerttel és zenetörténeti áttekintéssel Házhoz ment a Zenede, illetve január 22-én zenés utazást tehettek a résztvevők az Apnoé együttessel.

Január 19-én délelőtt, valamint kora délután Marcalvárosban, majd utána a szabadhegyi József Attila Művelődési Házban került sor HÁZHOZ MEGY A ZENEDE címmel ünnepi műsorra. A 60 perces interaktív, zenés-táncos koncert és zenetörténeti áttekintés illusztrációkkal, projektorkivetítéssel tárta a közönség szeme és füle elé a 20. század könnyűzenéjének fejlődését. Az elmúlt évszázad kinyíló zenei világa – többek között – olyan műfajokat teremtett és szólaltatott meg, mint a blues, a swing, a rock & roll, a beat, a soul, a funk és a pop – ezen stílusok mentén építették fel kronologikus zenei kalandozásukat az előadók.

A rendezvény házigazdája Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja volt, aki a zenei betéteknél a dobok mögé helyezkedett. A műsort (elő)adó zenekar további tagjai között ott találtuk Bebét, azaz Adebe Dánielt, a Black II Black énekes frontemberét, Balogh Roland Príma Díjas gitárművészt, valamint Balogh Zoltánt, a Montreux jazz-zongora verseny döntősét. A Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának és szervezésének köszönhetően megvalósuló Nyugat-Magyarországi Turné győri állomásán elhangzó zenetörténeti áttekintés bebizonyította, hogy a múlt századi zenei fejlődés nélkül nemcsak a művészeti ág ma ismert kincsei, hanem jelenkori egyetemes kultúránk sem valósulhatott volna meg. 

Január 22-én délelőtt A magyar kultúra napja előtti tisztelgésként „Binde bácsi barátai” adtak zenés gyermekműsort a József Attila Művelődési Házban. Hogy kicsoda Binde bácsi? „Egy szépséges szép ország egyik kicsi szegletében élt egyszer egy ember. Ő ugyan nem muzsikált, neve muzsikált helyette: úgy hívták, Matoka Binde. Nem volt éppen gazdag ember, minden vagyonkája két kicsi kecske volt, viszont nagy békében és nyugalomban éldegélt a hegyek-völgyek-dombok között. Történt egyszer, hogy hivatalos lett egy lakodalomba…”

Így kezdődött az Apnoé folk underground együttes zenés utazása. Az elveszett kecskék történetének népzenés, a Dunántúltól a Moldváig (és vissza) tartó utazását tolmácsoló zenekar autentikus népi hangszerekkel kísért fellépése valódi interaktív mese-koncertet varázsolt a közönség elé. A 2010-ben alakult együttes vezetője Takács Gergely (gitár, koboz), zenész- és játéktársai pedig Mesics György „Mesó” (hegedű, gitár, ének), Alasztics Balázs (szaxofon), Kovács Áron (basszusgitár), valamint Valastyán Tamás (dobok). A színháztermet megtöltő gyereksereg előtt adott műsorban fellépett Csiba Júlia énekesnő is (Fölszállott a páva 2012. Különdíj), a maradandó élményt nyújtó előadás pedig megérdemelten tett bizonyságot népzenei kincsünk értékei mellett.
 

Szilvási Krisztián
Fotók: Benyik András, Bárány Zsolt


2015.01.26