Felfedték titkaikat a Vígszínház művészei


Színészek: figyelemmel kísérjük pályafutásukat, nap mint nap látjuk őket a televízió képernyőjén vagy a színpadon, de igazán sokat mégsem tudunk róluk… Csőre Gábor és Józan László a Vígszínház két népszerű művésze ezúttal kivételt tett, és elárulta néhány öltözői titkát. A kulisszák mögött kiderült, milyen módszerekkel hangolódnak aznapi szerepükre, mielőtt este hét órakor felgördül a függöny.

A színészi pályán eltöltött évek alatt minden művésznél kialakulnak azok a rituálék, apró, de számukra mégis rendkívül fontos momentumok, amelyek nélkül nem kezdődhet el előadás vagy forgatás. Ilyen értelemben a Vígszínház két népszerű művésze, Csőre Gábor és Józan László is a szokások rabja, nekik is megvannak a maguk sajátos szertartásaik, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodnak.

A dzsungel könyvének Mauglija, a Hegedűs a háztetőn szabója, Baltazár a Tévedések vígjátékából, vagy a Barátok közt Nagy Tóbiása: csak hogy néhányat említsünk Józan László szerepei közül (az első három fotó). Legyenek azonban bármennyire is különbözőek a karakterek, egy dologban hasonlítanak: megformálásuk nemcsak koncentrált színészi játékot, de rendkívüli fizikai erőnlétet is kíván.

„Nagyon fontos számomra, hogy mindig a legjobbat hozzam ki magamból, ezért a külső megjelenésre is különösen odafigyelek. Például már-már mániákusan, leltárszerűen nézem át a ruháimat minden előadás előtt, de itt említhetném azt is, hogy ha Maugli bőrébe bújok, biztosan lemegyek előtte az edzőterembe” – kezdte viccelődve Józan Laci. – „Emellett természetesen a szerepek megformálásban is maximalista vagyok, és mivel az egyik legfontosabb munkaeszközöm a hangom, így rendkívüli módon odafigyelek rá. Napi 5-6-szor teázom, ha kapar a torkom, este hagymát eszem és sós vízzel gargalizálok, színpadra lépés előtt pedig még a takarásban elszopogatok egy mentolos torokcukorkát.”

Lacitól Csőre Gábor vette át a szót (a második három fotó), akit színházi szerepei mellett, olyan karakterek szinkronhangjaként is jól ismerhetnek a nézők, mint a Gyűrűk Ura trilógia Zsákos Frodója vagy a South Park Cartmanje.

„Én már viszonylag korán, délután fél hat körül bejövök a színházba, hogy minden szempontból akklimatizálódni tudjak. Az egyik öltözőben van egy vasrúd, amivel edzeni szoktunk a kollégákkal, és ez mindig felébreszt, de gyakran előfordul, hogy már előtte a Margitszigeten is futok egy kört. Egy színész nem lehet beteg, mert akkor elmarad az előadás, ezért ilyenkor télen mindent bevetek, hogy megelőzzem a bajt. Az egyik titkos fegyverem, hogy belélegzek egy keveset a citromos-eukaliptuszos bedörzsölős balzsamból, amely nagyon jót tesz a hangszálaimnak, beéneklés előtt pedig én is gyakran teázom” – mondta el Csőre Gábor, akit jelenleg többek között a Toldi, a Julius Caesar, A mester és Margarita, valamint A padlás című darabokban is láthat a közönség.


2015.01.23