Idén is tapasztalatot cserélnek a Kárpát-medencei könyvtárosok


orszaggyulesi-konyvtar

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre kerül a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése ösztöndíjprogram október 13. és november 11. között. A szerencsés nyolc határon túli és két magyarországi könyvtáros betekintést nyer a programot rendező és koordináló Országgyűlési Könyvtár életébe, illetve részt vesz a szakmai programokon, könyvtárlátogatásokon; lehetőségük nyílik könyvtárosi kapcsolataik építésére.

A nyertes pályázók mellett a programhoz csatlakozó budapesti könyvtárak által delegált könyvtáros kollégák is részt vesznek az eseményen: a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, illetve az Országgyűlési Könyvtár munkatársai mind közreműködnek a szakmai eszmecserében.

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. – korábban Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet néven – előadásaival évek óta aktív részese a programoknak. 2015-ben és 2016-ban az ösztöndíjasok intézménylátogatás keretében bepillantást nyerhettek a digitális archívum, a filmarchívum és a filmes szakkönyvtár munkájába; a digitalizálás folyamataiba, megismerhették, hogyan működik a MaNDA adatbázis.

2017-ben Szüts Etele osztályvezető és Hegedűs Henriett osztályvezető-helyettes tartott előadást a MaNDA adatbázis Europeana felé történő adatszolgáltatásáról, az aggregációs tevékenységéről, illetve a 3D digitalizációról – utóbbit az érdeklődők ki is próbálhatták. Szüts Etele 2013-ban maga is részt vett a programban a pécsi Csorba Győző Könyvtár munkatársaként. Idén a Forum Hungaricum a pályázók között is képviselteti magát; kollégánk, Takács Eszter adatbázis referens a szerencsések között részese lehet az eseményeknek. Az egy hónap történéseiről Kultúrkincs nevű Facebook-oldalunkon rendszeres időközönként beszámolunk.

Az ösztöndíjasok nálunk tett intézménylátogatásáról szóló beszámolóink: 2015-ben és 2016-ban.

A címlapkép forrása az Országgyűlési Könyvtár honlapja.

Forrás: forumhungaricum.hu

2018.10.12