''Mindenben meglátni Isten csodáját''

Hetedik alkalommal adták át a Caritas Hungarica díjat

caritas-hungarica-dij

Október 6-án a budapesti Magyar Szentek templomában ünnepi szentmisében adott hálát Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, az egyházmegyei karitászigazgatók és mintegy 200 önkéntes és vendég azokért, akik önzetlenül segítik a rászorulókat. A díjat 2018-ban a Győri Egyházmegyéből Lőrinczné Harcsa Julianna Gizella (Sopron, Szent Imre-templom) és Oroz Veronika (Nagybajcs) vehette át.

A szentmise elején Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a szentmisében azokért az önkéntesekért adunk hálát, akik különböző szociális területeken példaértékű munkát végeznek. Őket ismeri el ezen a napon a Karitász a Caritas Hungarica díjjal.

Spányi Antal püspök szentbeszédében kiemelte: Jézus egész életében, minden tettében az Atya szeretetét sugározta. Mindenki, aki Jézussal találkozott, az Isten jóságával találkozott. Mindenkinek fölkínálta az ebben a jóságban való újjászületést és megújulást. Fölkínálta szeretetének bűnbocsánatában a bűnök által okozott sebek gyógyulását, szeretetével új életet akart ajándékozni mindenkinek, és ezzel a szeretettel önmagunk fölé akar emelni bennünket, hogy ne ehhez a világhoz igazodjunk, hanem nézzük őt és kövessük őt, járjunk az ő nyomában, hogy elérkezzünk az atyai ház örömébe. „Mindnyájunk feladata, hogy Krisztus szeretetét egyre jobban befogadjuk és hordozzuk, és egész lelkünket, személyiségünket járja át és formálja át ez a krisztusi szeretet.”

caritas-hungarica-dij

Fontos, hogy ne önmagunk bölcsességével, ne a magunk akaratával induljunk neki a világnak, hanem a szentmisék és a szentségek segítségével valóban Krisztus követségében járjunk – figyelmeztetett a püspök. „Ha bennünk Krisztus van, mindenben és mindenkiben meglátjuk Isten csodáját, Isten szeretetét, Krisztus képmását.” Assisi Szent Ferencre emlékeztetett, aki számára minden Krisztusról beszélt, és aki a teremtett világban, az elesett emberben Krisztust látta, és Krisztust megillető szeretettel tudott felé fordulni. S hogy mivel adhatom Krisztust? Szavaimmal, türelmemmel, figyelmemmel, de fontos, hogy ezt kiszámíthatóan tegyem, hogy az az elesett ember számíthasson szeretetemre, figyelmes hallgatásomra, megértő vigaszomra, emberi szavamra.

„XII. Piusz pápa arról beszélt, hogy a világnak a gondja a jók kifáradása. Ezért arra biztatott, hogy ne csak a bűnösökért, a rosszakért, a rászorulókért imádkozzunk, hanem a jókért is. Hogy állhatatosak maradjanak, hogy megmaradjanak hűségben, kitartsanak a jóban. Küldetésünk ez is, önmagunkért és egymásért is, a jókért is imádkozni. Így erősítjük és így szilárdítjuk meg azt a jót, Isten gazdag országát, amelyet Krisztus hozott el szeretetével” – zárta szentbeszédét Spányi Antal püspök.

A szentmisét követően adták át a Caritas Hungarica díjat, amelyet ebben az évben 40 önkéntes vehetett át.

caritas-hungarica-dij

A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica díjat. A díj célja biztosítani a karitászönkénteseket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat. Ennek jeléül külön kitüntetéssel jutalmazza azokat az önkénteseket, akik ezen a téren Krisztus szeretetéről példaértékűen tettek tanúságot szolgálatukban.

Katolikus Karitász / Magyar Kurír
Fotók: Merényi Zita

2018.10.11