Nyaralás során ottfelejtett könyvek


ottfelejtett-konyvek

Fordult már elő veled, hogy ott felejtetted a szállodában a nyaralásra vitt könyvet? Nem vagy ezzel egyedül. Sokan szándékosan hagyják hátra az olvasnivalót.

Voltál ezen a nyáron nyaralni? Vittél magaddal (legalább egy) könyvet? És ha igen, haza is hoztad, vagy ott felejtetted a szálláshelyen? Mint nemrég kiderült, a britek tonnaszám hagynak el könyveket a szállodákban. A Travelodge brit szállodalánc szeptember elején tette közzé frissített listáját, amelyből kiderül, hogy 2017-ben a cég 42000 szobájában több mint 70000 könyvet hagytak hátra a turisták. A top 20-as lista felét igazi sikerkönyvek képezik, egy részéből játékfilm vagy televíziós sorozat is készült.

A könyveladási tendenciák az elhagyott könyvek esetében is tetten érhetők: a nagy sikerű adaptációk mellett most először két színezőkönyv is bekerült az első húszba. Az első helyen a kanadai Margaret Atwood A Szolgálólány meséje című disztópikus regénye található, ebből találtak a legtöbbet a szállodalánc 550 hoteljében; feltehetően az adaptációnak köszönhető, hogy ilyen sokan vitték magukkal nyaralásuk (vagy utazásuk) során. Az első húszban két olyan szerző található, aki két-két könyvvel képviselteti magát: J.K. Rowling és David Walliams. A Rowling-könyvek azt bizonyítják, hogy a Potter-őrület még mindig tart.

Íme a top 20-as lista:

1. Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje
2. Sharri Lapena: The Couple Next Door
3. David Walliams: Bad Dad
4. Dan Brown: Eredet
5. Rhonda Byrne: A Titok
6. Paula Hawkins: A lány a vonaton
7. Paul O’Grady: Paul O’Grady’s: Country Life
8. Gillian Flynn: Éles tárgyak
9. Jeff Kinney: Lépjünk ​le! (Egy ropi naplója 12.)
10. J.K. Rowling: Harry ​Potter és a bölcsek köve
11. Johanna Basford: Secret Garden: An Inky Treasure Hunt and Coloring Book
12. Stephen King: Az
13. David Walliams: A ​világ legrosszabb gyerekei
14. J.K. Rowling: Legendás ​állatok és megfigyelésük
15. Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
16. Tim Shipman: All Out War: The Full Story of How Brexit Sank Britain’s Political Class
17. Harry ​Potter színezőkönyv
18. Jay Asher: Tizenhárom ​okom volt…
19. Donald J. Trump: Az ​üzletkötés művészete
20. Disney Princess Beauty and the Beast Magical Story

Az utazók általában három ok miatt hagyják ott a könyveket: ottlétük alatt kiolvasták, de inkább hátrahagyták, hogy más is elolvashassa; egyszerűen ottfelejtették; ráuntak az olvasmányra, és úgy döntöttek, hogy hátrahagyják, mintsem magukkal vigyék. A hátrahagyott könyveket a tulajdonosa három hónapig visszakérheti. Ezt követően a Travelodge egy helyi jótékonysági szervezetnek adományozza.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2018.09.27