26. Barokk Esküvő

Időutazás statisztákkal

26-barokk-eskuvo

A barokk kor hangulatát idéző különleges időutazásra invitálja az érdeklődőket 2018. augusztus 10-12. között a főszervező, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ. Immár 26. alkalommal rendezik meg a Barokk Esküvőt, amely indulása, 1993 óta Győr egyik legnépszerűbb fesztiváljává vált. A hagyományos esküvői ceremónia mellett az idei rendezvény számos újdonságot is tartogat.

Az igazi barokk hangulatból csöppnyi ízelítőt kaphattak a sajtó képviselői a Zichy-palotában, ahol már az ajtóban jelmezes fogadott bennünket. A sajtótájékoztatót Kalmus Felícián varázslatos csellójátéka nyitotta meg. Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere megnyitójában a siker titkáról beszélt. Kevés város mondhatja el magáról Magyarországon, hogy van egy olyan történelmi korszak, amely nagy mértékben meghatározza a város képét. A műemlékeiben harmadik leggazdagabb Győr épületeinek azonban jó része a barokk korból származik. Ezt a lehetőséget felismerve indult útjára a múltidéző eseménysorozat 1993-ban.

Az akkori ötletgazda Keglovich Ferencné Zita asszony, aki a fesztivál jelenlegi művészeti vezetője szerint az eseménysorozat sikere az állandó és az új elemek egyensúlyában rejlik. Az esküvői ceremónia korhűen 17-18. századi forgatókönyv szerint zajlik, a házasulandó pár és hozzátartozói viszont mindig újak. Az idén azonban a kiválasztott pár visszalépése miatt a főszereplőket profi színészek alakítják majd. Az új menyasszonyi ruhát Tánczos Anita ruhatervező készítette. A fő esemény helyszíne az eddigiektől kicsit eltérve a Radó-szigeten lesz. Ide kíséri el az ifjú párt az a csaknem 160 főnyi násznép, akik erre az alkalomra barokk ruhába öltöznek. A felvonulók mindhárom nap érdekes színfoltjai lesznek a városnak, nemcsak népszerűsítik a rendezvényt, hanem bemutatják a kor divatját is. A művészeti vezető elmondta, hogy a jelmezeket a Fesztiválközpont biztosítja, de a februárban közzétett hirdetésre hamar „elkeltek” a maskarák. Ez is mutatja, hogy a győriek magukénak érzik a fesztivált. Örömteli, hogy a jelentkezők között egyre több a fiatal. A felvonulást Barokk Szerenád követi, a vőlegény „ajándékát” szíve választottjának az olasz művészekből álló Preludio Trio adja át. Több évig kimaradt, de tavaly és most is megrendezik a Barokk Ügyességi Tornát, amelyen a rátermettségükről tesznek tanúbizonyságot az arra érdemesek, a jó hangulatról pedig a versenyt irányító ceremóniamester gondoskodik, és a végén a jutalom sem marad el.

26-barokk-eskuvo-gyor

Az idei programokról, az újdonságokról Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatónője beszélt. Győr Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatának egyik kiemelt eleme a kert-program, így a Széchenyi téren egyedülálló attrakciókén Barokk kert épül, központjában egy pavilonnal, amely mind a nyitókoncertnek, mind a szerenádnak is helyet ad majd. A fellépők között a Simplicissimus Kamaraegyüttes, a Musica Historica, Kónya István és Kalmus Felicián szerepel. A Toronyzene a Lloyd Palota erkélyén fog megszólalni. A Radó-szigeten felállított színpadon láthatja a nagyérdemű többek között A kémnő című táncjátékot, amit tavaly az eső elmosott, valamint Rákász Gergely zárókoncertjét. A fiatalok érdeklődését célozza az Aurora Folkglamour performansz és flash mob. Győrben a gyerekek sem maradhatnak ki. Játszótér, izgalmas kereső játékok, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások várják őket.

A programot filmvetítés, omnibuszos kirándulás, tematikus városnéző séták, táncbemutatók, pantomimesek, zászlóforgatók, kézművesek, vásározók teszik teljesebbé. Természetesen a Bolond Esküvő sem maradhat el. A főszervező elmondta, hogy a Barokk Esküvő több díjat is kapott az elmúlt években: a Nyugat-Dunántúli Turisztikai Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye lett, a Magyar Fesztivál szövetség pedig 2017-ben Minősített Fesztiválnak értékelte, 2017-ben a megyei Értéktár Bizottság a „megyerikumok” közé választotta, valamint a városmarketing nagykövete 2018 díj tulajdonosa lett.

26-barokk-eskuvo-gyor

A részletes program a Fesztiválközpont honlapján megtalálható.

- SzaSzi -
Fotó: Hatvaniné Ragány Klára

2018.08.01