Széchenyi Alumni magazin

2018. tavasz

alumni-magazin-2018-tavasz

A győri Széchenyi István Egyetem öregdiák magazinja elsősorban az iskola volt és jelenlegi hallgatóinak szól. Nemcsak aktuális információkat közöl az egyetemi életről, hanem érdekes személyeket és történeteket mutat be, jubileumok, évfordulók kapcsán mélyed el izgalmas témákban, illetve szakmailag is figyelemfelkeltő írásokat tartalmaz. Természetesen a lap hasznos lehet bárki számára, akit foglalkoztat az oktatás helyzete vagy a város fejlődése.

A 2007 óta negyedévente megjelenő kiadvány a Széchenyi István Egyetem és az X-Meditor Kft. együttműködésének gyümölcse. A felsőoktatási intézmény egyik kiemelt kommunikációs eszköze, sokoldalú témaválasztással, a különböző szakterületek (járműgyártás, gazdaság, jog, művészetek, sport, építészet, marketing, kommunikáció, közigazgatás, informatika, távközlés, stb.) aktuális kutatási eredményeinek bemutatásával.

Ízelítő a tavaszi számból

Az első oldalakon Kuti József, Pro Urbe Győr díjas nyugalmazott egyetemi oktató életútját lapozgathatjuk, aki 2018-ban töltötte be 80. életévét. Emellett 25 éve történt, hogy meghirdették a Széchenyi István Egyetem koncepcióját, így olvashatunk meghatározó eseményekről, személyiségekről, amelyek és akik segítették, hogy a minőségi oktatás méltó rangot kapjon Győrben.

Megismerhetjük a floridai egyetem tanszékigazgatója, Marosi László – akit nemrég avatott címzetes egyetemi tanárrá Földesi Péter rektor – szemléletét a zenei kultúráról, a zenei nevelés fontosságáról.

Mellbevágó írások számolnak be két, 100 éves jubileumról. 1918 tavaszán már szinte a végéhez érkezett az első világháború, mikor felütötte a fejét az influenza első és legpusztítóbb világméretű járványa. Becslések szerint több tíz millióan bele is haltak, jóval többen, mint az akkor már 4 éve tartó háborúba. A spanyolnáthának elnevezett vírus keletkezésének és Győr környéki terjedésének részleteit tudhatjuk meg a cikkben.

A magazin új sorozatában az ezekben az években elesett, vagy harctéri sérülésük után mesterségüket tovább folytatni tudók életrajzából válogattak: Győr közelében, érdekeltségében tevékenykedő jogászokkal, orvosokkal, tanárokkal, vagongyári dolgozókkal ismerkedhetünk meg. Ebben a számban a doktori hivatás egykori művelői kerülnek sorra.

Olvashatunk még a Járműipari Kutatóközpont sikerességéről, a Professio Klaszter tagvállalatait bemutató sorozatban újra a Borsodi Műhely központja tér vissza egy munkatárs, Sándor Adrienn bemutatásával, illetve belekukkanthatunk egy sokszínű húsvéti népszokásokról készült cikkbe is.

N. B.

2018.06.22