Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a Könyvhéten


macskaherceg-ordogcsapas

Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Az elismerést immáron harmadik alkalommal, öt kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján ítélték oda a 2017-es megjelenéseket díjazva.

Az év gyerekkönyv írójának Gimesi Dórát választották A Macskaherceg kilencedik élete című kötetéért (Pozsonyi Pagony). Az év legjobb ifjúsági könyve szerzője Sepsi László lett az Ördögcsapás című kötetért (Tilos az Á Könyvek).

Az év illusztrátora Hans Christian Andersen A vadhattyúk című kötetének (Scolar Kiadó) illusztrálásért Békés Rozi lett, míg az év fordítójának Molnár Zsófiát választották Christelle Dabos A tél jegyesei – A tükörjáró című kötet magyarra átültetéséért (Kolibri Gyerekkönyvkiadó). A zsűri szerint 2017 leginnovatívabb könyve a Szívlapát című, fiataloknak szóló kortárs versantológia volt, amelyért Péczely Dóra szerkesztőt díjazták (Tilos az Á Könyvek).

Az idei zsűri tagjai Bacsó Péter magyartanár, Hermann Zoltán irodalomtörténész, Pálfi Zsuzsanna könyvtáros tanár, Orosz Ildikó újságíró, szerkesztő és Varga Emőke irodalomtörténész, főiskolai tanár voltak.

Idén először egy kilenctagú diákzsűri is segítette a legjobb könyvek kiválasztását. A diákzsűri tagjai kilenc iskola tanulói közül kerültek ki. Az iskolák különböző projektmódszerek keretében dolgozták fel a díjra jelölt könyveket. A diákzsűri összesített pontszámai alapján Schmidt Cecília Egyik kutya, másik eb című képeskönyve (Csimota Könyvkiadó) bizonyult a mezőny legjobbjának.

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát, idén is különdíjat ítélt oda egy-egy hosszú ideje magas színvonalon alkotó gyerekkönyv szerzőnek és illusztrátornak. A különdíjat idén Mészöly Ágnes író és Herbszt László illusztrátor kapta.

Az év gyerekkönyve díjakat összesen 500 ezer forint értékben adják át, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásának köszönhetően.

Forrás: MTI

2018.06.13