Három helyszín ad otthont az operaházi RingFesztnek


magyar-allami-operahaz-ringfeszt

Ősbemutatókkal, magyarországi premierekkel és ismeretterjesztő előadásokkal foglalja össze tematikus évadát a Magyar Állami Operaház a RingFeszten május 10. és 21. között az Erkel Színházban, az Ódry Színpadon és a Kiscelli Múzeumban.

A fesztivál nyitónapján, a Wagner, a dalnok című esten Megyesi Schwartz Lúcia, Fodor Beatrix, Keszei Bori és Bátki Fazekas Zoltán, Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével a német komponista kevésbé ismert műveit adja elő az Erkel Színház Bernáth büféjében.

A május 11-i Örömünnep című előadás a Wagnerre is ható Johann Sebastian Bach világi kantátáit ágyazza színpadi rendezésbe az Ódry Színpadon. A produkció a mester öt kevésbé ismert alkotását mutatja be, az ősbemutató középpontjában a Herkules-kantátaként ismert tanmese áll. A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben megvalósuló darabban fellépnek az Opera szólistái, Bakonyi Marcell, Balczó Péter, Busa Gabriella, Cser Krisztián, Ducza Nóra és Rácz Rita, a zenekart Oberfrank Péter vezényli.

Az Ódry Színpadon debütál május 13-án a Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége című színmű, amelynek megírására az Opera Szálinger Balázs József Attila-díjas költőt és drámaírót kérte fel. Az alkotás koncepciója Ókovács Szilveszter, rendezői kivitelezése Kálloy-Molnár Péter nevéhez fűződik. Wagner, Nietzsche, Cosima és Elisabeth szerepében Kőrösi András, Csémy Balázs, Schell Judit és Létay Dóra látható. A zenekart Köteles Géza vezényli, a Pokhodnykh Ellina és Kovács Noel Ágoston által táncolt betéteket Venekei Marianna koreografálta.

A késő esti előadásokat folytatva GermanLateNight cím alatt mutatja be az Opera május 13-án Paul Hindemith négy egyfelvonásos művét a Kiscelli Múzeumban. A darabokban a Zeneakadémia énekes növendékei és frissen végzett operistái mellett Meláth Andrea, Sáfár Orsolya és Dékán Jenő áll színpadra, az est karmestere Dénes István. Az előadások előtt egy órával az érdeklődőket a Kiscelli Múzeumban tárlatvezetés is várja.

Május 14-én Hugo Wolf A kormányzó című, 1896-ban bemutatott operájának koncertszerű előadása hallható az Erkel Színház nagyszínpadán, a főbb szerepekben Haja Zsolt, Szappanos Tibor, Balga Gabriella és Palerdi András látható.

Albert Lortzing és Franz Schubert egyfelvonásosait május 17-én az Ódry Színpadon mutatják be. Schubert A négy évig tartó őrség című operája Tárnoki Márk rendező és Kuti Letícia látványtervező koncepciójában, magyar nyelven hallható. Lortzing Az operapróba című alkotását Szokol Judit rendezi, a látványtervező Devich Botond. A darabokban a Magyar Állami Operaház Énekkarának művészei lépnek színpadra, az Operaház zenekarát Erdélyi Dániel dirigálja.

A fesztivált május 21-én a 102 éve elhunyt Richter János karmester emlékére rendezett, A szakrális Wagner című hangverseny zárja az Erkel Színházban. A Stabat Mater, a Tannhäuser és a Parsifal részleteit Lother Zagrosek vezényletével adja elő az Opera Zenekar és Énekkar, valamint a dalszínház szólistái.

Az Erkel Színház Bernáth büféjében délutánonként zenetörténészek mesélnek majd hang- vagy videofelvétel segítségével a repertoárba idén be nem fért művekről.

Forrás: MTI

2018.05.09