Győri festőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás a kápolnásnyéki kastélyban


tovari

Művészetközelben - A festészet győri mesterei címmel nyílik kiállítás szombaton a kápolnásnyéki Halász-kastélyban: Cziráki Lajos (1917-2003) és Tóvári Tóth István (1909-2004) életművéből válogattak képeket - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a magángyűjteményből összeállított tárlaton a világ gazdagításának és jobbításának szándékából fakadó Cziráki-lenyomatok, valamint a győri utcák és a Rába-part kalapos, pipás "tóváris" alakjai elevenednek meg. A gyűjtemény kavalkádja a transzcendens képzeletnek és a realizmusnak - tették hozzá.
Míg Cziráki Lajos szellemi kalandokra és békére vágyó, a természetet csodálva szerető, a nőket mélységesen tisztelő, a transzcendens felé vonzódó személyiségként, elsősorban a lelki finomságokra helyezte a hangsúlyt, addig a Kisalföld festőjének is nevezett Tóvári Tóth István munkásságát az élet szülte képek, határozott, kemény ecsetvonások és a szemlélő arcába robbanó színek jellemzik.
A szombati megnyitón köszöntőt mond L. Simon László országgyűlési képviselő. A kiállítást megnyitja Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a kiállítás fővédnöke és Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

A szeptember 28-áig látogatható kiállítást Horváth Tamás rendezte.

Forrás: MTI

2018.05.04