Egy rejtélyes átalakulóművész – Holly Hunter 60 éves


holly-hunter

A legtöbben a Zongoralecke (1993) című filmből jegyezték meg Holly Hunter nevét, zseniális alakításáért meg is kapta az Oscar-díjat. Pedig a szuggesztív színésznő számtalan szerepben megmutatta már, hogy szinte bármit képes eljátszani.

Holly Huntert okos és kissé excentrikus színésznőként tartják számon, aki a magánéletét igyekszik távol tartani a nyilvánosságtól. „A szerepeimben teljesen önmagamból táplálkozom” – nyilatkozta egy interjúban. Úgyhogy, aki Holly Hunterre kíváncsi, az nézze meg őt a filmvásznon, mert amit ott lát, az ő maga, minden rejtélyével együtt.

Holly Paige Hunter 1958. március 20-án született Conyersben, Georgia államban. Édesanyja háziasszonyként dolgozott. Édesapja sportszerekkel kereskedett és marhákat tenyésztett, így lánya is traktorra pattant olykor a családi birtokon. Pittsburghben, a Carnegie Mellon Egyetem dráma szakán végzett. Ezután New Yorkba költözött, hogy karrierjét beindítsa. Szobatársa nem volt más, mint a később szintén szép karriert befutó, idén ismét Oscar-díjat nyert Frances McDormand.

A filmvásznon egyetemistaként tűnt fel először a The Burning című horrorfilmben. Igazi pályafutását egy legenda szerint egy szerencsésnek bizonyult szerencsétlen véletlen indította el: New Yorkban egy drámaíróval szorult be a liftbe, s mire kiszabadították őket, már három szerepet is magáénak tudhatott.

1982-ben debütált a Broadway-n, s még ugyanebben az évben Los Angelesbe költözött, ahol egy házban lakott a rendező Coen-fivérekkel. 1987-ben főszerepet kapott tőlük az Arizonai ördögfióka című komédiában, amely egy csapásra ismertté tette. De a testvérek is köszönhettek neki valamit: amikor elfoglaltsága miatt visszautasította egy ajánlatukat, maga helyett szobatársát, Frances McDormand-et ajánlotta, aki később Joel Coen felesége lett.

Még szintén 1987-ben, A híradó sztárjai című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. A következő néhány évben olyan filmekben szerepelt, mint a Tűzről pattant hölgy vagy az Örökké – Richard Dreyfuss és Audrey Hepburn oldalán. 1993-ban két Oscar-díjra is jelölték: A cégben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő, a Zongoralecke című filmért pedig a legjobb női főszereplő díjára. Utóbbit el is nyerte. A filmben ő maga zongorázott, és a hitelesség kedvéért a jelnyelvet is elsajátította. A 90-es években is számos sikerfilmben szerepelt, mint a Tökéletes másolat, Az élet sója, A csók és A nő ötször.

2000-ben immáron harmadszorra dolgozott együtt Coenékkel az Ó, testvér, merre visz az utad? című drámában. 2003-ban a Tizenhárom című filmben nyújtott alakításáért ismét Oscar-díjra jelölték, ám a díjat Renée Zellweger kapta. 2004-ben Brittany Murphy mellett szerepelt a Magánürügyben. Szintén 2004-ben A hihetetlen család egyik szereplőjének, Nyúlánykának kölcsönözte a hangját. 2007-ben főszerepet vállalt a Saving Grace című sorozatban, amely három évadot ért meg. Alakításáért Emmy- és Golden Globe-díjra is jelölték. 2008. május 30-án csillagot kapott a Hírességek sétányán, Hollywoodban.

2012-ben a Nem hátrálunk meg és a Jackie című filmekben szerepelt, majd 2013-ban egy újabb sorozat következett, A tó tükre. Emellett párhuzamosan készült el a Bonnie és Clyde című minisorozat. 2016-ban pedig ismét egy nagyszabású blockbusterben, a Batman Superman ellen című filmben szerepelt. Következő komolyabb szerepe Terrence Malick legújabb mozijában volt, melyet 2017-ben mutattak be. A Daltól dalig igazi sztárparádé, hiszen olyan színészek bukkannak fel benne, mint Natalie Portman, Christian Bale vagy Ryan Gosling.

A törékeny alkatú, de kitartó, energikus és nehéz természetű színésznő maga nyilatkozta: nem szeretné, ha a közönség a szimpatikus szerepeket megformáló sztárok közé sorolná. Nehéz is lenne, mivel számtalan excentrikus nőalakot jelenített meg, minden műfajban kiemelkedőt nyújtva. Láthattuk már huncut, cinikus nyomozóként, túlfűtött naivaként, csalódott, boldogtalan feleségként, kényszeres bolondként, furcsa guruként egy misztikus thrillerben. Volt már angyal (Az élet sója), és Jodie Foster is rá osztotta a főszerepet első rendezői próbálkozásában (Szédült hétvége).

Első férje Janusz Kaminski, Steven Spielberg több filmjének operatőre volt. 2001 óta Gordon McDonald a párja, akitől negyvennyolc évesen születtek ikerfiai. Családjával botrányoktól mentes, csendes életet él.

Érdekességek:
- 9 éves korától zongorázik, ezért nem volt szüksége „dublőrre” a Zongoraleckében.
- A híradó sztárjai főszerepét mindössze két nappal a forgatás megkezdése előtt kapta meg.
- 1994-ben felkínálták neki a Ponyvaregényben Mia Wallace szerepét, akit később Uma Thurman játszott el.
- Egyik legkedvesebb filmje a Wim Wenders által rendezett Berlin felett az ég.

Szabados Éva

Forrás: Wikipédia, www.telegraph.co.uk, vulture.com, starity.hu

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2018.03.20