Március 15.

Emlékezzünk eleinkre!

marcius_15

Az 1848. március 15-i forradalom 170. évfordulója alkalmából városszerte megemlékezéseket tart a hálás utókor. Ménfőcsanaktól a Belvároson át Újvárosig műsorokkal felvonulásokkal idézik fel a jeles napok történéseit, s koszorúzásokkal tisztelegnek a forradalmárok emléke előtt.

Az ünnepségek sora március 14-én (szerdán) 14 órakor az újvárosi Kossuth-szobornál kezdődik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megtartandó ünnepi megemlékezéssel. Köszöntőt mond: Dr. Fekete Dávid Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. Közreműködnek: a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói: Bozsaky Boglárka és Kalla Sándor Mátyás versmondók., a Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola 3. osztályos tanulói és a Bartókos Legények Kórusa, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola trombita tanszakának növendékei, a Márvány Dalkör és az Újvárosi Művelődési Ház kórusa.

Március 14-én (szerdán) 16.30-kor Ménfőcsanakon Szabó János huszárszázados emlékművénél megemlékezést és koszorúzást tartanak történelmi zászlók kíséretében. Közreműködik Bősze Levente történelemtanár, a Bezerédj Kórus és Spanicsek Attila tárogatóművész. Ezt követően 17 órakor ünnepi műsor kezdődik a Bezerédj-kastélyban (Győr, Győri út 90.). „Zúg Március” címmel a Barangoló együttes irodalmi, zenés emlékműsorát láthatják.

Március 14-én (szerdán) 16 órakor megemlékező ünnepi műsort tartanak a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban (Győr, Váci M.u. 3.). Ünnepi beszédet mond Boros Attila a Településrészi Tanácsadó Testület tagja. Közreműködnek a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói és a József Attila Kórus. Ezt követően, 17 órakor koszorúzás lesz a Hősök szobránál.

Március 15-én (csütörtökön) 10 órakor a Honvéd ligetben, koszorúzással kezdődnek a városi ünnepségek. Ünnepi beszédet mond Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. Ezt követően a Győri Nemzeti Színház Művészei adnak ünnepi műsort.
11 órakor a Szent István út Városház előtti szakaszán díszfelvonulást tart a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, a Veres Péter Iskola Lovas Nemzetőr Díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium.
12 órakor a Városházán díszközgyűlés kezdődik, aminek keretében átadják a Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntetést, a Pro Urbe díjat, valamint Győr város Sajtódíjait. Az elismeréseket Borkai Zsolt polgármester adja át. Az ünnepségeken közreműködik a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara.
10-től 15 óráig a Megyeház téren a Karzat Színház 1848-as forradalmi életképekkel, szituációs játékokkal toborzóval várjak a legkisebbeket. 

2018.03.12