Ábrahám Pál Viktória című operettjének ősbemutatója - Ezen a napon történt

Ősze Mária írása

labass-juci-abraham-pal-viktoria

1930. február 21-én mutatták be a budapesti Király Színházban Ábrahám Pál (1892-1960) Viktória című előjátékból és három felvonásból álló operettjét, amelynek dialógusait Földes Imre (1881-1958), a verseket pedig Harmath Imre (1890-1940) írta. A szövegkönyv forrása Földes Imre azonos című színdarabja volt.

A direktor biztosra ment és a kor sztárjait szerződtette le a Viktória premierjére. A címszereplőt az attraktív és meggyőzően játszó, valamint szépen éneklő Lábass Juci (1896-1932), a férfi főszerepet, Koltay főhadnagyot, Kertész Dezső (1890-1965), Feri grófot Dénes Oszkár (1891-1950), a menyasszonyát, Lia Sant Vaály Ilona (1899-1964) (akinek váltótársa a még színinövendék Komlós Juci (1919-2011) volt), Riquette-t pedig a híres szubrett, Bársony Rózsi alakította. A darab sikeréhez hozzájárultak a nagyszerű zeneszámok is, amelyek közül számos napjainkig ismert maradt, pl. Csak egy kislány van a világon, Mauzi, te édes kisegér, Nem történt semmi, azaz a Good night kettős, Honvédbanda stb. A darab különlegessége, hogy a hagyományoktól eltérően a primadonna bonviván kettőse mellett, két szubrett táncoskomikus pár kapott szerepet a műben.

A Viktória az ősbemutatón óriási sikert aratott, „a fogadtatása minden várakozást felülmúlt”. A premierről szóló kritikákban mind az operettet, mind az előadást dicsérték, a rendezést például a „szokásosnál színesebbnek és bravúrosabbnak” találták. A zeneszerzőről így fogalmaztak: „Ismerik önök Ábrahám Pált? A mai operettmuzsika lelke él benne!” A női főszereplőről, Lábass Juciról pedig azt írták: „… talán még egy szerepében sem mutatta meg ennyire igazán nemes színésznői és primadonnai kvalitásait”.

A Viktória című operettet a magyarországi ősbemutatót követően hamarosan játszották Lipcsében, Bécsben, Londonban. A berlini bemutatón maga Ábrahám vezényelt, és a magyar változatból két színész, Dénes Oszkár és Bársony Rózsi is fellépett. Később 300 európai színház tűzte műsorára az operettet, 1931-ben pedig már a filmváltozata is elkészült. Ábrahám Pál ezzel az operettjével vált külföldön elismertté. Napjainkig mind hazánkban, mind határainkon túl újra és újra előveszik Ábrahám remekművét. 

Ősze Mária

 Felhasznált irodalom: Ábrahám Pál: Viktoria Kossuth Kiadó; Winkler Gábor: Operett; Wikipédia

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2018.02.21